STERNTHALČAN

Oktobra bodo izdali lokalno valuto

Luka Tetičkovič
17. 9. 2016, 18.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Občinski svet Kidričeva je prejšnji teden dal soglasje k projektu lokalne valute. Lokalni obrtniki in podjetja so tako že prejeli pozive k javni predstavitvi sternthala. Njegov namen bo spodbujanje lokalne ekonomije.

Twitter
Gospodarsko srce Kidričevega je Talum - Tovarna aluminija Kidričevo, kjer bodo tudi kovali kovanec v nominalni vrednosti enega evra.

Predlagatelj je direktor občinske uprave občine Kidričevo Damjan Napast, ki bo 22. septembra lokalnim podjetnikom in obrtnikom predstavil koncept občinskega vrednostnega bona sternthal, ki bo prostovoljno plačilno sredstvo. »Osnovna ideja projekta je preprečiti odtekanje denarja iz naše občine oziroma s tem načinom spodbuditi lokalno gospodarstvo, razvoj domačih podjetij, trgovanje z lokalnimi proizvodi in storitvami,« razlaga Napast, ki je idejo dobil pri severnih sosedih, pri katerih so lokalne valute že nekaj povsem vsakdanjega. »Navdih so bili modeli iz Avstrije in Nemčije. Preučili smo seznam občin in regij, ki že imajo svoje valute, in naredili povzetek, ki po našem mnenju ustreza našemu okolju.«

Občina Kidričevo
Izdali bodo aluminijasti kovanec in bankovec v nominalni vrednosti 10 evrov, na katerem bo predvidoma upodobljen dvorec Sternthal.

Bankovec in aluminijasti kovanec

Lokalno gospodarstvo bodo spodbujali že z izdajo aluminijastega kovanca v nominalni vrednosti enega evra. Kovali jih bodo v Tovarni aluminija Kidričevo – Talum, po prvotnih načrtih pa naj bi sprva izdali 1000 kovancev. Napast opozarja, da v Talumu še nimajo potrebnega orodja za izdelavo kovancev, prav tako še niso dovršili dizajna. Pod temi pogoji bi proizvodni strošek ob izdaji prve serije 1000 kovancev bil približno dva evra po kovancu. Pozneje se bo po Napastovih predvidevanjih strošek znižal na manj kot evro po kosu.

Za 95 evrov 100 »sternthalčanov«

»Občina bo ponudila v prodajo vrednostne bone, ki jih bodo občani pridobili s petodstotnim popustom. Za 100 evrov bonov bo denimo občan plačal 95 evrov,« se glasi opis projekta, ki so ga na dom prejele pravne osebe v Kidričevem. Razliko v vrednosti bi občina krila iz proračuna, pravne osebe pa bi od občine prejele denar v polni vrednosti – za 100 sternthalchanov bi na TRR prejeli 100 evrov. »Občan z boni plača za storitve ali blago v podjetjih, trgovinah, zasebnikih ali pri kmetih, ki imajo sedež na območju naše občine.«

Vseeno pa obstajajo tudi omejitve, predvsem pri pravnih osebah, ki imajo v ponudbi alkoholne pijače, tobak, loterijske srečke in podobno. Občina bo ob zahtevku za izplačila pričakovala kopije računov, iz katerih bo razvidno, da ni šlo za nakup omenjenih stvari.

Občina Kidričevo je pionir najambiciozneje zastavljene lokalne valute v Sloveniji.

Projekt odvisen od interesa gospodarstvenikov

Seveda takšni boni ne bi bili zakonita plačilna sredstva. Pravne osebe bodo tako v projektu sodelovale prostovoljno, v zameno pa bo občina promovirala ponudbo, ki jo bo mogoče plačevati z boni. Napast je optimističen, saj meni, da bodo boni priložnost za ohranitev majhnih prodajaln, z njimi pa bi lahko spodbujali tudi prodajo na domu. V občini Kidričevo je sicer registriranih 107 družb z omejeno odgovornostjo, 160 samostojnih podjetnikov in približno 50 kmetij z dopolnilno dejavnostjo.

»Za uspeh projekta so potrebni trijeakterji – občina, podjetja in občani. Občinski svet je prižgal zeleno luč, v naslednjem tednu je predstavitev za pravne osebe in potem sledi predstavitev še občanom. Predvidoma v drugi polovici oktobra bi valuta lahko zaživela,« upa Napast.