Naravna nesreča

FOTO: Plaz s seboj odnesel del ceste

P.K.
17. 9. 2016, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Včeraj zjutraj je domačine na cesti, ki vodi do vasi Brje na Vipavskem, čakalo presenečenje. Uzrli so precej obširno plazišče, ki je s seboj vzelo cesto, po kateri se vsak dan vozijo v službo, šolo in nazaj domov.

CZ Ajdovščina
»Splazelo« naj bi okrog 250 kubičnih metrov zemljine ali za približno 30 tovornjakov.

Za dosego cilja so tako včeraj lokalni prebivalci morali izbrati alternativne poti. Urediti so morali tudi poseben prevoz za šolarje z Brij. Akcija nadomestne in varne dostave na podružnično šolo v Skrije in matično šolo v Dobravljah je stekla hitro, tako da so otroci pouk le malo zamudili.

GRC Ajdovščina
Miha Ergaver je direktor GRC Ajdovščina.

Kot je povedal MihaErgaver iz občinskega štaba civilne zaščite občine Ajdovščina, se je zemeljski plaz vsul ponoči, pred odcepom za zaselek Kodrovi na cesti Kasovlje–Brje. Vzrok za plazenje zemljine je bila obilica padavin, ki je razmočila teren, zato je ta začel polzeti. Ta odsek je sicer ravno v tem času prizorišče del, saj poteka rekonstrukcija ceste. Na srečo na območju plazu v času, ko se je ta sprožil, ni bilo cestnih delavcev ali prometa. Pa tudi sicer, kot je povedal Ergaver, ni bilo ogroženo imetje ali človek.

»Plaz je dolg približno 30 metrov in širok okrog tri metre, zemljina je zdrsnila za pet do šest metrov,« je še povedal Miha Ergaver. Po prvih ocenah je »splazelo« med 250 in 300 kubičnimi metri zemljine ali za približno 30 tovornjakov. Omenjena relacija bo za ves promet zaprta predvidoma največ 14 dni, da bodo gradbinci lahko opravili sanacijo. V njenem okviru bo pomembna postavitev podporne konstrukcije, da do novega plazenja, saj je tamkajšnji teren k temu nagnjen, ne bi prišlo.