Poslansko vprašanje

SDS: Kdaj prepoved nošenja burk in nikabov?

M.K.
31. 8. 2016, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na ministrico za notranje zadeve mag. Vesno Györkös Žnidar naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z varnostnim vprašanjem zaradi pokrivanja obraza na javnih mestih.

Profimedia
Evropsko sodišče za človekove pravice je presodilo, da nošenje burk ni človekova pravica.

Poslanska skupina SDS je že konec novembra lani v državni zbor vložila predlog zakona, s katerim bi prepovedali nošenje burke in nikaba na javnih mestih v Sloveniji.

Za to naj bi obstajala tako varnostni kot tudi kulturni razlog. Varnostni razlog naj bi bil sam po sebi razumljiv. "Kulturni razlog pa je v želji, da se v Sloveniji spoštujejo slovenske navade in slovenska tradicija ter da se ne spreminjajo," je takrat pojasnil prvak SDS Janez Janša.

Twitter
Anja Bah Žibert

"Očitno se varnostnega problema glede nošenja pokrival, kot sta burka in nikab, ki večinsko ali v celoti zakrivajo obraz posameznika na javnih mestih zavedajo vse države okoli nas, le slovenska vlada nadaljuje s svojo neodločno in ogrožujočo politiko."

"Slovenija ni nikakršen varen otok, zato je naša skupna naloga, da ob varnosti poskrbimo tudi za zaščito naše kulturne identitete, poskrbimo za slovensko tradicijo ter vrednote, na katerih smo rasli kot narod, narod Evrope. To smo dolžni naši očetnjavi, našim prednikom in potomcem," je navedeno v pisnem poslanskem vprašanju.

Ministrico Györkös Žnidarjevo sprašujejo:

"1. Ali glede na zgoraj navedeno razmišljate o predlogih za spremembe Zakona o varstvu javnega reda in miru, s katerim bi uredili vprašanje nošenja pokrival, kot sta burka in nikab, ki večinsko ali v celoti zakrivajo obraz posameznika na javnih mestih?
2. V kolikor pripravljate omenjene spremembe, me zanima, kdaj bo predlog pripravljen oziroma bo vložen v zakonodajno proceduro?
3. V primeru, da k spremembi omenjene zakonodaje ne nameravate pristopiti, me zanimajo razlogi za to in ali se zavedate svoje odgovornosti za takšno (ne)početje in vseh negativnih posledic za državo?"

Ne veste, kaj sta burka in nikab? Kaj pa sta hidžab in čador? Preberite TUKAJ.

Francija je nošenje burk v javnosti prepovedala že pred šestimi leti,evropsko sodišče za človekove pravice pa je presodilo, da nošenje burk ni človekova pravica. Takšno prepoved imata tudi Belgija in del Španije. Burka je muslimansko žensko oblačilo, ki pokriva telo od glave do tal. Odprtina na ravni oči omogoča ženski, da gleda, vendar hkrati njenega obraza ni mogoče prepoznati. 

100 evrov kazni

SDS za kršenje zakona oz. nošenje burke v javnosti predvideva 100 evrov kazni, kar je primerljivo kazni za beračenje ali prenočevanje na javnem kraju.