Radovednost

Ste na Facebooku kliknili sumljivo povezavo - odstranite jo

R.T.
31. 8. 2016, 09.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Neželene aplikacije lahko odstranite, s tem pa nujno ne odstranite tudi vaših podatkov, ki ste jih posredovali. Premislek pred klikom na sumljive povezave ali povezave, ki obljubljajo nemogoče, je vedno dobra ideja.

arhiv
V Facebooku so napovedali pritožbo nad odločbo.

Najverjetneje ste videli obvestila, ki jih te dni širijo vaši prijatelji po Facebooku, češ, da s klikom na povezavo, ki so jo objavili v statusu, odkrijete, kdo si ogleduje vaš profil.

Če pravijo, da je radovednost ubila mačko, vam radovednost (oziroma klikanje) na Facebooku lahko prinese neprijetnosti. In, kot se je zgodilo v zadnjem primeru širjenja sumljive aplikacije, šale prijateljev na vaš račun, ker pač klikate sumljive aplikacije ...

Želite kar "vsepovprek" deliti vaše kontaktne podatke?

Pa pustimo šalo ob strani: dejstvo je, da s klikanjem na sumljive povezave in z nalaganjem sumljivih aplikacij neznancem dajete na razpolago najmanj vaše osebne oziroma kontaktne podatke in si z nepremišljenim klikom lahko namestite aplikacije, ki obljubljenega ne bodo izpolnile, ampak bodo v vašem imenu objavljala oziroma širila naprej tako imenovani spam.

V drugih primerih pa lahko z neprevidnim klikanjem dobite virus ali nepridipravom omogočite dostop do drugih vaših podatkov, s katerimi se lahko okoristijo na vašo škodo.  

Vsem radovednežem, ki jih zanima, kdo vse si ogleduje njihov Facebook profil, pa naj bo tudi v prihodnje jasno, da Facebook ne omogoča možnosti preverjanja, kdo gleda vaš profil. Te možnosti tudi v prihodnje najverjetneje ne bo na razpolago. Tudi zato, ker bi se s tem Facebook izgubil velik delež "čara" za uporabnike in zagotovo se njegovi ustvarjalci/lastniki tega jasno zavedajo.

Kako odstraniti neželene aplikacije

Uporabniki naj vedo, da praktično vsaka aplikacija zahteva del naših osebnih podatkov oziroma dostop do, denimo, e- poštnega naslova. Zbiranje e-poštnih naslovov, na katere nas nato zasujejo z nezaželeno (spam) e-pošto, pa je eden od glavnih ciljev, ki se največkrat skriva za sumljivimi povezavami in aplikacijami. Premislek, kaj in zakaj klikamo na svetovnem spletu, je torej vedno na mestu.

Na Facebooku je mogoče najti navodila, kako odstraniti neželene aplikacije.

Na svoji Facebook strani kliknite puščico v zgornjem desnem kotu, ki vas vrže v razdelek, kjer izberete možnost Nastavitve.

Na levi strani kliknite možnost App (aplikacije), s čimer se bodo na ekranu prikazale vse aplikacije, ki jih imate. Z miško se premaknete na aplikacijo, ki jo želite odstraniti in kliknite križec.

In še nekaj: z odstranitvijo aplikacije niste odstranili podatkov, ki ste jih v z ustvarjalci aplikacije že delili.