Lastniki v sporu

V celjskem Cetisu znova vre

M.K.
10. 8. 2016, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Državni lastniki Cetisa želijo zaradi domnevno spornih poslov, ki jih je ugotavljala posebna revizija, vložitev odškodninskih tožb, v družbi pa jim očitajo zavajanje in zlorabo pravic manjšinskih delničarjev.

Mediaspeed
Uprava Cetisa pod vodstvom Romana Žnidariča državnima lastnikom očita zavajanje in zlorabo pravic manjšinskih delničarjev.

Odnosi med lastniki celjskega Cetisa, kjer poslovneža Marko Mohar in Matjaž Satler prek podjetja MSIN obvladujeta večino, v lastništvu pa sta z okoli 15-odstotim deležem ostala ujeta tudi Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad), ostajajo napeti. Na zahtevo državnih lastnikov bo na avgustovsko skupščino uvrščena tudi posebna revizija vprašljivih poslov, ki jo bo pospremilo odločanje o vlaganju morebitnih odškodninskih tožb. Uprava Cetisa pod vodstvom Romana Žnidariča državnima lastnikom očita zavajanje in zlorabo pravic manjšinskih delničarjev, piše Dnevnik.

Uprava Cetisa je predlog skupščinskega sklepa o seznanitvi z ugotovitvami revizije že pospremila s pojasnilom, da revizija ni ugotovila nastanka škode, posebni revizor pa da ni upošteval vse dokumentacije in podatkov, ki so mu bili na voljo, "zato so njegove ugotovitve nepopolne in v nekaterih delih celo očitno površne".

SDH in Kad sta predlog o seznanitvi z ugotovitvami posebne revizije pospremila še s predlogom o imenovanju posebnega zastopnika za vložitev morebitnih odškodninskih tožb. Kot dodajata, je imenovanje posebnega zastopnika nujno zato, ker se revizija poslov nanaša na obdobje, v katerem so družbo vodile in nadzirale osebe, ki še vedno opravljajo te naloge.

Vodstvo Cetisa pa SDH in Kadu očita, da vsebine poročila o opravljeni reviziji več kot očitno sploh nista proučila, predlog za vložitev odškodninske tožbe pa da sta vložila, ne da bi poznala kak utemeljen razlog za to, še piše Dnevnik.