RTV Slovenija

Stiskali so honorarce, vodilnim pa izplačevali visoke dodatke k plačam

R.T.
14. 7. 2016, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na naši javni radioteleviziji so dolgo stokali, da ni denarja za zaposlitev »rednih« honorarnih sodelavcev, po drugi strani pa so si vodilni izplačevali bajne dodatke za delovno uspešnost. Podrobnosti razkriva spletni portal Podčrto.

Mediaspeed
Direktor RTV Slovenija je med letoma 2010 in 2013 poleg plače prejel še 38.517 evrov bruto dodatka za delovno uspešnost

Arhiv Svet24

RTV Slovenija je izplačevanje dodatkov za delovno uspešnost vodilnim ukinila z letom 2014. Po pojasnilih službe za odnose z javnostjo zato, »ker Programski svet RTV Slovenija o tem ni odločal.« Honorarne sodelavce, ki bi morali biti glede na obseg njihovega dela redno zaposleni, pa so na RTV Slovenija začeli sistematično zaposlovati šele letos. 

Pod drobnogled so vzeli obdobje med letoma 2010 in 2013. V tem času je generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli za delovno uspešnost pokasiral 38.517 evrov bruto. Tako je imel vsaj za »sladoled in pivo«, če mu morebiti plača v višini 220.000 evrov bruto ni zadoščala za nepotrebne razvade.

Podcrto.si navaja še zneske nekaterih drugih vodilnih osebnosti na nacionalki. Direktor Televizije in Radia Slovenija Janez Lombergar (danes ni več na tem položaju) in Miha Lampreht sta bila nagrajena z dobrimi 25.000 evri bruto.

»Računsko sodišče je v reviziji, izdani avgusta 2012, ugotovilo, da je RTV Slovenija v letu 2010 pogodbeno sodelovala z vsaj 242 honorarnimi sodelavci, ki bi jih morala glede na zakon o delovnih razmerjih zaradi narave njihovega dela zaposliti in jim s tem omogočiti več socialne varnosti in višje dohodke. RTV Slovenija je s sodelovanjem prek avtorskih in ostalih honorarnih pogodb po oceni sindikata novinarjev Slovenije prihranila povprečno 6000 evrov na honorarnega sodelavca na leto. Računsko sodišče je takrat še ugotovilo, da so pri RTV Slovenija zaradi nepravilnega uvrščanja v plačne razrede nekaterim redno zaposlenim uslužbencem omogočili za skupno 1,74 milijona evrov previsoke plače,« razlagajo srž problema na portalu Podčrto. 

Skupno je RTV Slovenija med letoma 2010 in 2013 trem direktorjem ter šestim pomočnikom generalnega direktorja oziroma strokovnim direktorjem izplačala za skupno 212.000 evrov dodatkov za delovno uspešnost.

Na RTV pravijo, da je razlog izplačila »predvsem pozitivno poslovanje javnega zavoda«. Izmaknili pa so se odgovoru, zakaj so stroške poslovanja nižali z nezakonitim izkoriščanjem honoranih sodelavcev. 

Toda računsko sodišče je ugotovilo, da je RTV Slovenija v letih 2009 in 2010 na nekaterih področjih poslovala z izgubo, tako da si vodilni in ostali zaposleni na RTV Slovenija vsaj v teh dveh letih dodatkov ne bi smeli izplačati.