Jo lahko rešijo?

Vipavska združena za klet

pk
7. 7. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Optimistične so zadnje novice oziroma napovedi, ki jih je slišati po dolini burje in zlate kapljice. Kar v domačem okolju naj bi se formiral konzorcij, ki bi lahko oživil Agroind.

STA
V kleti je spet stekla proizvodnja.

Že dober mesec je minil, odkar je vipavska klet v stečajnem postopku. V tem času je stečajni upravitelj Andrej Perdan znova zagnal proizvodnjo, in sicer z namenom, da ohrani podjetje živo, saj ga bo takega lažje dal v najem.

STA
Andrej Perdan, stečajni upravitelj Agroinda.
Stečajni upravitelj Agroinda Andrej Perdan bo rešitev za vipavsko klet iskal kar v lokalnem okolju. Njegovo namero domačini toplo pozdravljajo.

Poziva ne bo

Menda se že pojavljajo interesenti za prevzem kleti, in to tako domači kot tuji, a je stečajni upravitelj glede tega previden. Pojasni nam, da ne bo objavil javnega poziva za oddajo kleti v najem, tako je bilo namreč predvideno sprva, ampak bo poslovnega partnerja iskal drugače – kar v lokalnem okolju.

»Na podlagi poteka dogodkov sem presodil, da javnega poziva ne bo. Ocenil sem namreč, da je to za Agroind lahko tudi škodljivo, saj ne želimo, da klet v roke dobi kdorkoli. Rešitev bom poskušal najti v lokalnem okolju. Iskal bom poslovni model, ki bo sposoben financirati odkup letine grozdja od lokalnih kmetov,« je povedal.

Časa ni veliko

To pa bi se moralo, kot doda, zgoditi čim prej, saj je v igri nova letina. »Do nekako sredine avgusta, ko se bo začela trgatev, je treba imeti poslovnega partnerja,« spregovori o idealni časovnici. Na potezi je torej, kot še poudari, lokalna skupnost, s katero sicer veliko sodeluje.

In videti je, da je ta prepoznala priložnost. V reševanje kleti iz Vipave je namreč vključena tudi okoliška javnost. Osrednjo vlogo v tem okviru nosi ajdovska občina, saj je že pred razglasitvijo stečaja prevzela pobudo za iskanje rešitev za Agroind.

Kaj lahko storijo

Za lokalno radijsko postajo je ajdovski župan Tadej Beočanin izjavil, da trenutno čakajo še nekaj pomembnih informacij o tem, kako bi lahko kleti pomagala država, ko to izvedo, pa bodo pristopili k oblikovanju konzorcija, ki bi lahko prevzel klet.

Konzorcij, ki bi lahko prevzel klet, bi sestavljali domači vinarji, podjetniki in drugi zainteresirani.

 »Prizadevamo si za oblikovanje konzorcija, ki bi z Agroindom sklenil dogovor o odkupu letošnje letine, posledično seveda tudi z vinogradniki iz Vipavske doline. Občine v nastajajočem konzorciju sicer ne bodo neposredno sodelovale, naša naloga v tej fazi je povezovanje potencialnih deležnikov. V konzorcij želimo združiti podjetja, večje vinarje, pa tudi vse druge, ki si želijo, da Agroind ostane v domačih rokah in da tudi opravlja svojo temeljno funkcijo, torej glavne vinske kleti v Vipavski dolini,« pojasni Beočanin.

Ta možnost bi tudi po mnenju domačinov predstavljala najboljši možen razplet nesrečne gospodarske zgodbe iz Vipave. Vsi si namreč želijo, da bi klet ostala v domačih rokah.