Očitki o oškodovanju

Sporna prodaja domskega vozila?

Gabrijel Toplak
11. 6. 2016, 11.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sin nekdanje direktorice doma upokojencev aktualni direktorici očita oškodovanje domskega računa, saj naj bi avtomobil prodala svojemu bratu. Očitke je podkrepil s fotografijo. Direktorica očitke zavrača, preseneča jo, da nekdo fotografira zasebno lastnino.

Arhiv Svet24
Jožica Šemnički, direktorica Doma upokojencev Ptuj

Jožica Šemnički, direktorica: »Z menjavo avtomobila smo se odločili prav, saj je enostavnejši za upravljanje, cenejši za vzdrževanje in manj potrošen.«

Da je direktorica Doma upokojencev Ptuj Jožica Šemnički avtomobil Mercedes Benz ML, ki je bil v lasti doma, prodala brez licitacije in domski račun oškodovala za 7000 evrov, te dni trdi Dejan Dokl, sin nekdanje direktorice tega doma upokojencev. Po njegovih podatkih naj bi omenjeni avtomobil domnevno prodala kar svojemu bratu, kar pa je Šemničkijeva za Svet24 odločno zavrnila.

»Dogovorjen nakup«

»Od prejšnjega tedna je bivši domski mercedes benz ML, z novo registracijo (MB AC 778), pri Jožici Š. doma. Od 3. decembra 2014 je za popravila namenila med 3000 in 5000 evrov; te dni ga je kupil, predvidoma, brat Jožice Š. (100-odstotno prej dogovorjen nakup po smešno nizki ceni, kupec je bil znan, še preden je bilo vozilo sploh pri posredniku – Dominko ... družinski nakup); cena približno 3000 evrov. DU Ptuj je tako ponovno oškodovan za vsaj 7000 evrov. Delavci doma in drugi interesenti lahko na do zdaj obvezno javno licitacijo kar pozabijo,« vztraja sin nekdanje direktorice ptujskega doma upokojencev, Dejan Dokl.

Dejan Dokl
Domnevno domsko vozilo v »garaži« je v objektiv ujel sin nekdanje direktorice.

Prodaja po Eurotaxu

2000 evrov za 16 let staro vozilo
DC Dominko je za 16 let starega mercedesa plačal 2000 evrov, medtem ko so v ptujskem domu upokojencev letos kupili tri leta starega mercedesa ML, ki je z davkom vred stal 17.780 evrov. Šemničkijeva pravi, da je enostavnejši za upravljanje, cenejši za vzdrževanje in manj potrošen.

Šemničkijeva pojasnjuje, da so kupoprodajno pogodbo sklenili z DC Dominko centrom in avto tej avtohiši prodali po ceni Eurotaxa. »Knjigovodska vrednost avta je nič, saj je bil star 16 let. Takšna starost predstavlja višje stroške vzdrževanja in porabe goriva. O kupcu, ki je kupil avto od avtohiše Dominko, ne želim razpravljati. Ni moj brat! Je pa nadstrešnica na fotografiji res od mojega brata, vendar gre za zasebno lastnino. Velja poudariti, da moj brat, če ga že omenjamo, vozi črni avtomobil in ne takšnega, ki je na fotografiji. Čigav avtomobil je torej stal v tistem trenutku pod nadstrešnico, lahko samo ugibamo. In se tudi vprašamo, s kakšno pravico nekdo fotografira zasebno lastnino,« je pojasnila direktorica doma upokojencev.

Iz kupoprodajne pogodbe, ki nam jo je poslala, je razvidno, da je Dominko za 16 let starega mercedesa plačal 2000 evrov, medtem ko so v domu upokojencev letos kupili tri leta starega mercedesa ML, ki je z davkom vred stal 17.780 evrov. »Pred prodajo smo staro vozilo že januarja popravili in za to plačali 310 evrov, maja pa dodatnih 700 evrov. Menim, da smo se z zamenjavo mlajšega avtomobila za starejšega odločili prav. Obenem je enostavnejši za upravljanje, cenejši za vzdrževanje in manj potrošen,« je poudarila Šemničkijeva.

Tehnično brezhibno vozilo

Dokl pa o stanju domskega vozila vztraja: »Gre za odlično ohranjenega sedemsedežnega 'avtomatika', ki je nekaramboliran, nikoli 'ličen', saj manjših prask nismo nikoli odpravljali. Do leta 2013 je bil vselej garažiran, redno servisiran ter vedno tehnično izpraven. Takšna vozila  na trgu dosegajo precej višjo ceno. Samo za informacijo, v Nemčiji so cene tudi do deset tisoč, zagotovo pa več kot 5000 evrov. V Sloveniji pa podobni, ki niso avtomatiki kot domski, stanejo slabih 5000 evrov.«

O tem, zakaj je fotografiral, pa pravi, da se je peljal po javni cesti iz Podvincev proti Kicarju, zagledal znano vozilo in fotografiral. In ker naj bi Šemničkijevo skrbelo, kot je dejala za enega izmed časopisov, da »Dokl hodi v okolici njene hiše«, zaključuje, da se bo najverjetneje globoko zamislila, ko dobi sodni epilog način vročitve njegove odpovedi delovnega razmerja v lanskem letu.

»Vročitev se je izvedla prek detektivke iz Slovenske Bistrice, ki je vsaj 20 minut razbijala po vratih mojega stanovanja in v histerični jok spravila mojo osemletno hčer, ki je bila sama doma. S tem je Jožica Šemnički posredno povzročila, da hči zdaj s težavo in v strahu zaspi, če nisem zvečer doma, ter še vedno občasno moči posteljo,« je sklenil Dokl.

Konstrukti in laži

Franc Kodela, predsednik Sveta zavoda DU Ptuj, poudarja, da gospod Dokl že od odstavitve prejšnjega vodstva doma (njegove mame) ustvarja konstrukte in širi laži. »Kolikor je meni znano, je bil avtomobil prodan po načelu staro za staro podjetju Dominko. Kdo ga je odkupil, lahko uradno povedo le oni, in dom upokojencev o tem ne odloča. Verjamem tudi direktorici, da avtomobila ni kupil njen brat. Dokl naj posreduje zakonsko podlago ali interni akt doma, ki direktorici nalaga, da mora biti izvedena licitacija, še posebej, ker je bil prodani avtomobil vreden približno 2000 evrov po Eurotaxovi cenitvi, in kakšna bi naj bila korist od tega,« se sprašuje Kodela. Po njegovem bi bilo prav, če bi Dokl pokazal, kako je izračunal 7000 evrov oškodovanja, in priložil ustrezne dokaze. »Sam ugotavljam, da to ne drži,« je zaključil Kodela.