Maribor

Zamenjava upravičena

Gabrijel Toplak
26. 5. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Največji problem pri nedelovanju mestne uprave naj bi se pokazal prek zadrževanja določenih prioritetnih projektov in manjših, ki so bili dogovorjeni na kolegijih direktorja.

STA
Andrej Fištravec: "Javni interes zmeraj postavljam pred osebne ambicije posameznikov oziroma podjetij."

Četudi vse bolj kaže, da se nad mariborskim županom Andrejem Fištravcem zgrinjajo črni oblaki, je sam prepričan, da dela prav. Ne moti ga niti, da je pred dnevi po pol leta vodenja občinske uprave odstavil poklicnega župana občine Sv. Trojica Darka Frasa, niti, da ga je k odstopu pozval del mariborske opozicije. Mestni svetniki opozicijskih Županove liste, SDS in Liste za pravičnost in razvoj (LPR) mu namreč očitajo številne nepravilnosti, po njihovem mnenju pa naj bi sodu dno izbila prav Frasova menjava.

Pred izzivi in projekti

Prepričan, da je javni nastop Darka Frasa potrdil pravilnost njegove odločitve o takojšnji razrešitvi.

In res, župan se ne da. Še isti dan je sporočil, da se vizija razvoja Maribora nemoteno nadaljuje. »Mesto je pred prepomembnimi projekti in izzivi, da bi lahko klonili pred političnimi pritiski in natolcevanji. Kot župan sem zmeraj postavil javni interes pred osebne ambicije posameznikov oziroma podjetij,« je poudaril Fištravec in se dotaknil Frasa, ki je po njegovem dokazal, da ne daje prednost stroki, tudi ne transparentnosti, temveč politiki.

Odziv podžupana: Mesto Maribor je po mnenju prvega moža pred prepomembnimi projekti in izzivi, da bi klonili pred političnimi pritiski in natolcevanji.

»Njegov javni nastop je potrdil pravilnost moje odločitve o njegovi razrešitvi oziroma razrešitvi politika z mesta, ki je namenjeno stroki in ne politiki,« pojasnjuje župan. Po njegovem se je največji problem pri nedelovanju mestne uprave pokazal prek zadrževanja določenih prioritetnih projektov (kablovod vrtec Pekre, izgradnja sortirnice, priprave elaboratov javno-zasebnega partnerstva) in ostalih manjših, a pomembnih tedenskih obveznosti, ki so bile dogovorjene na kolegijih direktorja, pripravljene s strani strokovnih služb, a neizvedene pravočasno.

»Mestna občina je sestavljena iz več kot 260 zaposlenih javnih uslužbencev, ki si vsak dan prizadevajo k reševanju različnih izzivov v mestu. Zaslužijo si vodjo, ki bo s svojim strokovnim znanjem pravično, transparentno in v skladu z vizijo mesta sledil krožnemu gospodarstvu,« meni župan.

Fras bi najel kredit

Opozoril je: »Predvsem bomo morali paziti, da s političnimi igrami ne ogrozimo projektov, kot je projekt Snaga, ki bo v mestu ohranil 3,6 milijona evrov letno in ustvaril nova delovna mesta. Da je občina tista, ki bi morala za izgradnjo najeti kredit, je stališče Darka Frasa, kar dejansko pomeni, da bi mesto ostalo brez možnosti kreditiranja v naslednjih letih. Pozabimo lahko na sofinanciranja ali financiranja nujno potrebnih projektov kulture, športa in komunale.«

Projekt sortirnice, tako Fištravec, bo najmodernejši projekt v tem delu Evrope in bo dolgoročno zagotavljal najnižjo ceno obdelave komunalnih odpadkov v Sloveniji. In ne pristaja na poskuse tistih, ki menijo, da so sposobni iz belega narediti črno, iz političnih izjav narediti strokovna dejstva, iz prikrivanja in brisanja transparentnost, iz laži pa verodostojnost.

»Prepričan sem, da bo v mestnem svetu prevladal javni interes in predvsem razum. Vsi smo v službi občanov in zaslužijo si, da odločamo njim v prid. Verjamem, da bom skupaj z novim direktorjem uspešno nadaljeval vizijo razvoja mesta, ki smo si jo zadali,« je sklenil Fištravec.