Slovenija

»Uporabniki so srčni in iskreni ljudje«

Gabrijel Toplak
5. 5. 2016, 09.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Za časopis Svet24 sta spregovorili direktorica CSD Maribor Marjana Bravc in nova vodja zavetišča za brezdomce Violeta Košenina, potem ko je konec marca zaradi domnevnih nepravilnosti moral odstopiti dolgoletni vodja Ljubomir Gagič.

Gabrijel Toplak
Zavetišče za brezdomce deluje v okviru Centra za socialno delo Maribor.

Če smo konec marca v časopisu Svet24 pisali o hudih obtožbah na račun strokovnega vodje zavetišča za brezdomce na Ruški cesti v Mariboru Ljubomirja Gagiča, ki deluje v okviru Centra za socialno delo (CSD) Maribor, zaradi česar je dobil izredno odpoved delovnega razmerja, sta včeraj za naš časopis spregovorili direktorica CSD Maribor Marjana Bravc in nova vodja zavetišča Violeta Košenina.

V STIKU S KRIMINALISTI

»S kriminalisti sem v rednem stiku, saj se občasno znova pojavi kakšna informacija, da je treba preveriti še za koga od uporabnikov. To delamo, imamo pa pred seboj še cel kup papirjev, ki jih moramo skupaj preveriti. Preiskava še poteka,« je pojasnila Bravčeva in o novi vodji dejala, da je v prvi vrsti želela osebo, ki je iz CSD ter že pozna zavetišče, kjer je bilo treba takoj zagrabiti za redno delo, poleg tega pa urediti stvari za nazaj, da se nepravilnosti odpravijo. Direktorica je želela tudi zelo izkušeno osebo, kar po njenih besedah Violeta Košenina je. »Delala je že v enem od programov, ki je v okviru našega centra, pa tudi kot koordinatorica za pomoč na domu, kjer je bila odgovorna za okoli 13 ljudi. Torej ji tudi vodenje in organizacija dela nista tuja. Pa tudi na centru je delala na več področjih, kot so uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, priznavanje očetovstva, obravnavanasilja v družini, delo z družino. Z njenimi 23 leti delovnih izkušenj v sociali je oseba, ki ji lahko zaupam in bo v zavetišče prinesla neki novi veter, zagon,« poudarja Bravčeva.

NE SAMO PRIBEŽALIŠČE

V prvi vrsti želi, da zavetišče ni samo pribežališče nekoga, ki potrebuje streho nad glavo in obrok, ampak tudi mesto, ki ima nekoga ustreznega za pogovor ter soustvarjalca novih priložnosti za uporabnike, ki se bodo spet uspeli postaviti na svoje noge. »Ko sem pogledala trajanje bivanja, sem ugotovila, da so posamezni uporabniki tukaj bivali precej let, kar je na neki način pokazatelj, da socialno delo ni bilo opravljeno, kot bi moralo biti. Prav zato smo letos uvedli nove pravilnike in evidence, z novo vodjo sva govorili, kako bova določene stvari spremenili in učinkoviteje delali. Zdi se mi, da je bil prejšnji vodja preveč samostojen, kar bi bilo sicer prav v primeru, če bi osebi lahko zaupala. Seveda sem mu do neke mere tudi sama zaupala, dokler nisem sama ugotovila posameznih nepravilnosti. Violeta Košenina pa vendarle prihaja s centra in ima širok nabor izkušenj,« je razložila Bravčeva.

Vse dni v letu za brezdomce 24 postelj

Zavetišče ima 24 postelj, v izrednih razmerah še dve pomožni. Program sofinancira ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Uporabniki, ki lahko bivanje v zavetišču kadarkoli prekinejo, imajo organizirano prehrano, prvo socialno pomoč ter pomoč pri uveljavljanju pravic, statusnih vprašanjih in reintegraciji v skupnost. 

POVEZOVANJE IZKUŠENJ

Nova vodja Violeta Košenina, ki je delo v zavetišču nastopila 25. aprila, kot strokovna delavka CSD svoje vloge v zavetišču ne sprejema kot funkcije, ampak le eno od nalog CSD, ki jo bo v skladu s svojo osebno naravnanostjo in strokovno usmeritvijo predstavljala kot izziv. »Tukaj lahko povežem vse dosedanje izkušnje z delovnih področij, ki sem jih doslej opravljala,« je dejala Košenina in v okviru svojega dela poudarila pomembnost prepoznave stroke socialnega dela. »Zavedam se, da me čaka še podrobnejše spoznavanje dela z uporabniki, ki so me sprejeli in prihajajo do mene, potrkajo na vrata, se pogovarjamo. Tudi sama bom sledila temu, da zavetišče ne bi postalo prostor za bivanje za nedoločen čas, ampak da z individualnimi načrti z uporabnikom naredimo načrt, kako se bodo osamosvojili in uredili svoje življenje. Hkrati pa jim v skladu z načrtom pomoči pomagamo pri urejanju kakšne druge oblike nastanitve, bodisi v domu upokojencev bodisi drugih oblikah zavodske nastanitve,« razlaga nova vodja zavetišča, v katerem je trenutno 22 uporabnikov. Uporabnike označi za srčne in iskrene ljudi, ki jih njihova stiska na neki način povezuje in hkrati razdvaja. »Če ni bilo ustrezne psihosocialne podpore, lahko med njimi namreč pride do konfliktov, zaradi njihove osebne naravnosti in primanjkljajev, kar sem že opazila. To je tudi normalno glede na življenjsko situacijo. In če ocenjujem odnose med tukajšnjimi ljudmi, lahko rečem, da so dobri, a bodo potrebovali še veliko strokovne podpore, da se bodo zmogli tudi sami med seboj prepoznati kot sostanovalci, ki so drug drugemu enakovredni. In kot ljudje, ki imajo možnost, da zaživijo človeka dostojno življenje,« je zaključila Košenina.

SMRTI UPORABNIKOV NI JAVIL

Na nepravilnosti, ki naj bi se dogajale v zavetišču za brezdomce, je bila direktorica CSD Maribor opozorjena sredi marca po elektronski pošti in jih takoj preverila. Gagič naj bi osebno dvigoval denarne socialne pomoči še po smrti uporabnikov zavetišča. Prvi primer je iz leta 2012, drugi iz leta 2013 in tretji iz leta 2014.

Gabrijel Toplak
Violeta Košenina, nova vodja zavetišča