Cerar postavil ultimat

Ministrica nam je povedala: Ne bom odstopila!

G.G./STA
18. 4. 2016, 09.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Premier Miro Cerar se je danes pogovoril z neposlušno ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar in ji postavil ultimat. Če ne bo odstopila do torka do 12. ure pričakuje njen odstop. In kaj pravi ministrica? "Ne bom odstopila!" pravi in dodaja, da bo razrešena le zato, ker želi delati po zakonu.

STA
Ministrica Julija Bizjak: "Ženske, ki mislimo s svojo glavo in ne ubogamo moških, si je treba podrediti, da postanejo bolj ubogljive."

STA
Miro Cerar je vztrajal pri vladnem predlogu.

Pogovor s Cerarjem ni prinesel napredka v sporu, ki se je vlekel že dlje časa. "Premier je vztrajal pri tem, da mora ministrstvo izvršiti sklep vlade," je za Svet24.si povedala ministrica Julijana Bizjak Mlakar, ki dodaja, da ne namerava odstopiti, saj »gre za resnično hude stvari«. Pravi, da je z vztrajanjem pri svojem pogledu želela preprečiti nevarnost, ki bi nastala za premoženje in življenje ljudi v Idriji, če bi ministrstvo za kulturo prevzelo rudnike.

"Kultura je za identiteto in razvoj Slovenije preveč pomembna, da bi lahko na tem področju dopustil stopnjevanje neukrepanja in nedoslednosti," pa je pojasnil Cerar. Dodal je, da je praksa, ki jo je ministrica v zadnjem obdobju vedno bolj izkazovala, nezdružljiva z usmeritvijo vlade, kateri kultura predstavlja posebno vrednoto.

Možnost, da bi ministrstvo za kulturo prevzelo rudnike in postalo še nekakšno ministrstvo za rudarstvo sicer  ni bila mišljena cinično, poudarja ministrica, ki razlaga, da je s tem želela le opozoriti na dejstvo, da se javni zavod ne more ukvarjati z rudarstvom, ker nimajo usposobljenega kadra. Povedala je še, da prejema veliko sporočil, da gre za absurd, če se kultura ukvarja z rudniki, "ob tem, da imamo dovolj dela že s samo kulturo".

In kaj zdaj? "Videti je, da bomo šli v parlament. Ženske, ki mislimo s svojo glavo in ne ubogamo moških, si je treba podrediti, da postanejo bolj ubogljive," je še povedala Bizjak Mlakarjeva.

Erjavec je poskušal pomagati

Prvak DeSUS Karl Erjavec je pojasnil, da je ministrico podpiral ves čas od njene kandidature za to funkcijo. "V tej zadevi pa gre za relacijo med Cerarjem in ministrico. Skušal sem pomagati, a nisem uspel, razhajanja med njima so očitno prevelika," je navedel Erjavec. Erjavec je še zatrdil, da odnos med Cerarjem in Bizjak Mlakarjevo, ki je očitno izgubila zaupanje predsednika vlade, nima povezave z njim in stranko DeSUS.

Idrijski primer kaplja čez rob

Vse skupaj je obenem le kaplja čez rob, priznava predsednik vlade. Ko razmišlja o razlogih za njeno razrešitev, je namreč po njegovih besedah še veliko drugih, ki jih bo, če bo potrebno, pojasnil v torek.

Na nekatere očitke, da so v ozadju lobiji in borba za denar, in sicer v povezavi z novim Centrom za kulturno dediščino, pa je Cerar ponovil, da je bil sklep vlade zelo jasen. Ministrica ga dolgo ni želela izvrševati, zatem je k temu pristopala delno, gre pa po njegovih besedah za pomemben sklep. "Minister ne more delati v vladi, če njenih sklepov ne želi izvrševati oz. če se jim upira na takšen način," je bil jasen premier.

Sklep, da mora Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, javni zavod, ki sodi pod okrilje ministrstva za kulturo, bdeti nad aktivnostmi vzdrževanja nezalitega dela jame in monitoringom vplivnega območja rudnika Idrija, je že septembra 2014 sprejela ministrska ekipa Alenke Bratušek, Cerarjeva vlada pa mu je pritrdila.

Sredi marca je vlada poudarila, da mora omenjeni idrijski center začeti z izvajanjem nalog. Na ministrstvu za kulturo so izrazili pomisleke, da se javni zavod ne more ukvarjati z rudarstvom.

Lahko se vrne v poslanske klopi

Ministrica je pojasnila, da se v primeru razrešitve vrača v DZ, ali v poslansko skupino DeSUS, pa se bodo po njenih besedah še pogovorili. Za zdaj sicer ostaja odprto vprašanje, ali bo DeSUS ministrico v primeru glasovanja o njeni razrešitvi v DZ podprla ali ne. Bizjak Mlakarjeva je na vprašanje, ali pričakuje podporo poslancev svoje stranke, odgovorila, da je to treba njih vprašati.