Menjave na vrhu kulturnega ministrstva

Kaže da ministrica, ki se ji maje stolček, izgublja podporo Erjavca

G.G./STA
14. 4. 2016, 11.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

S kulturno ministrico Julijano Bizjak Mlakar je zelo nezadovoljen premier Miro Cerar. Ministrica pa vztraja, da ministrstvo v zvezi z idrijskim rudnikom izpolnjuje sklepe vlade v okviru svojih pristojnosti. Bizjak Mlakarjeva pravi, da se morata Cerar in prvak DeSUS Karl Erjavec seznaniti z dejstvi.

STA
Bizjak Mlakarjeva bo svoj predlog predstavila Cerjarju in Erjavcu.

Tako Cerar kot Erjavec sta že poudarila, da mora ministrica za kulturo izvrševati sklepe vlade v zvezi s problematiko v idrijskem rudniku. Erjavec, ki naj bi se z Bizjak Mlakarjevo pogovarjal po današnji seji vlade, je že v sredo napovedal, da stališč, ki niso v skladu s politiko vlade, ne namerava braniti.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je ocenil, da ministrica počasi izgublja podporo predsednika stranke in da jo bo tudi izgubila, če sklepov ne bo izvršila.

Ministrstvo za rudarjenje

Vendar je Bizjak Mlakarjeva ponovila prepričanje, da ministrstvo izvaja sklepe vlade v sklopu svojih pristojnosti in ni nobenega sklepa, ki ga ne bi izvršili. Po njenih besedah se o tem širijo dezinformacije. Ponovila je, da na kulturnem ministrstvu niso pristojni za rudarjenje.

Na vprašanje, ali Cerar in Erjavec torej zadeve ne razumeta, je odgovorila, da se morata seznaniti z dejstvi. Prepričana je, da imajo na ministrstvu zelo tehtne analize v primeru idrijskega rudnika. Kot je naštela, so pridobili mnenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je podrobno analiziral problematiko v Idriji in razmejitev med varstvom kulturne dediščine in rudarskimi deli. Imajo tudi mnenje inštituta, ki je specializiran za področje rudarstva, ter pravno mnenje, kako to težavo rešiti in kako je s pristojnostmi.

Ena možnost po njenih besedah je, "da ministrstvo za kulturo postane tudi ministrstvo za rudarstvo", a je zapletena, ker je treba temu prilagoditi zakonodajo. Druga možnost pa je bolj preprosta, je pojasnila ministrica, ki bo o vsebini predlogov spregovorila po tistem, ko jih bo predstavila akterjem, tudi Cerarju in Erjavcu.