Stavka v energetiki

Delavci bodo tudi danes prekinili delo

E.R./STA
12. 4. 2016, 09.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zaradi omejevanja proizvodnje ne bo prihajalo do motenj v sistemu.

Arhiv Svet24
Vlada še naprej tišči glavo v pesek pravi predsednik sindikata energetikov Branko Sevčnikar.

Tudi tokrat bodo v Dravskih in Soških elektrarnah ter Termoelektrarni Šoštanj med 8. in 10. uro omejevali proizvodnjo, v ostalih družbah pa prekinili delo.

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je na vlado posredoval dve stavkovni zahtevi: da oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva ter da se do sprejetja zahtevanega dokumenta v elektrogospodarstvu ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij.

Vlada tišči glavo v pesek

"Vlada še naprej tišči glavo v pesek," je dejal predsednik sindikata energetikov Branko Sevčnikar in dodal: "Na tak način bomo težko prekinili stavko."

Da se stavka nadaljuje, je v ponedeljek sklenil stavkovni odbor, ki je ocenil, da na stavko - ta je uperjena proti vladi - ni zadostnega odziva.

Po četrtkovi seji ekonomsko socialnega odbora za energetiko, ki je potekala na pobudo ministrstva za infrastrukturo, namreč ni nobenega odziva več.

Medtem ko so na ministrstvu pojasnili, da se zavedajo pomembnosti problematike in da zagovarjajo odprt dialog, je Sevčnikar poudaril, da je potreben konkreten dialog na osnovi stavkovnih zahtev.

Stavka 3.000 zaposlenih

Stavka, ki se je začela 4. aprila, se tako danes, tretji dan, nadaljuje - potekala bo v obliki dveurnega omejevanja proizvodnje električne energije in prekinitve dela. Na enak način je potekala minuli četrtek, stavkalo pa je prek 3000 zaposlenih v dejavnosti.

Enaka dejavnost v enakem časovnem razponu se bo ponovila še ta četrtek. Nato bodo dejavnosti 18. aprila podaljšali za dve uri: tako bodo v Dravskih in Soških elektrarnah ter Termoelektrarni Šoštanj proizvodnjo omejevali med 8. in 12. uro, v ostalih družbah bodo v tem času prekinili delo. Zadnji dan stavke, 21. aprila, se bodo aktivnosti podaljšale še za dve uri, torej bodo potekale med 8. in 14. uro.

Izjava za javnost SDE Slovenije, pod katero se je podpisal Branko Sevčnikar:

Po ureditvi, ki velja v Republiki Sloveniji, ima Sistemski operater distribucijskega omrežja (SODO) koncesijo za izvajanje te gospodarske javne službe, hkrati pa nima lastnega distribucijskega omrežja, zato ga najema od elektro distribucijskih podjetij. Le-ta mesečno izstavijo račune za najem omrežij, ki jih je določila Agencija RS za energijo. V zadnjih mesecih je SODO stopnjeval pritisk na elektrodistribucijska podjetja in zahteval, da račune znižajo za 1.650.000 Eur na leto za domnevne dodatne stroške delovanja SODO, ki pa jim jih Agencija RS za energijo ne prizna.

Zadnjih nekaj mesecev so elektrodistribucijska podjetja in SODO spor reševali tako, da je SODO poravnaval vsaj del računa za uporabo električnih omrežij, zadnje račune pa je zavrnil v celoti. Ker gre za precejšnje zneske, lahko po mnenju Sindikata delavcev v energetiki zavrnitev računov ogrozi likvidnost elektrodistribucijskih podjetij ter ogrozi plačilo plač zaposlenim in sprotno poravnavanje drugih terjatev kupcev.

Sindikat delavcev v energetiki pa poudarja, da je takšna ureditev nesmiselna – tako rekoč edinstvena v EU na področju distribucije elektro energije. Ureditev, ki jo imamo v  Sloveniji je nesmotrna in škodljiva, je pa rešitev te anomalije v celoti v pristojnosti Vlade Republike Slovenije. Stanje, ko imamo sistemskega operaterja s koncesijo brez distribucijskega omrežja, ki ga mora najemati od elektrodistribucijskih podjetij pomeni podvajanje funkcij in popolnoma nepotreben dodaten strošek za uporabnike. SODO, ki se je v vseh letih obstoja pokazal kot povsem nepotreben birokratski vmesni člen v elektrodistibuciji, s svojo drago upravljalsko strukturo, brez dodane vrednosti za uporabnike, prinaša uporabnikom samo višje mesečne položnice. Gre torej v celoti za sistemski problem in Vlada Republike Slovenije se niti slučajno ne more izogniti svoji odgovornosti.

Tudi zaradi navedenih primerov je sindikat ob napovedi stavke zapisal prvo in najpomembnejšo stavkovno zahtevo – potrebna je strateška ureditev tako elektrodistribucije kot celotne slovenske energetike.