Slovenija

Sloveniji še šest nepremičnin nekdanje Jugoslavije

M.K./STA
5. 4. 2016, 13.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na zasedanju predstavnikov držav naslednic v Skopju so se dogovorili, da bo Slovenija letos prevzela še šest nepremičnin nekdanje Jugoslavije.

STA
Slovenija bo tako pridobila 70 odstotkov od deleža diplomatskih in konzularnih predstavništev, ki ji pripadajo po nasledstvenem sporazumu.

Šlo je za nadaljevalni sestanek 17. zasedanja Skupnega odbora za delitev diplomatskih in konzularnih predstavništev nekdanje SFRJ po Prilogi B Sporazuma o vprašanjih nasledstva. Slovenijo je na tem srečanju zastopal generalni sekretar na MZZ Stanislav Vidovič.

Zasedanje so na ministrstvu ocenili za izredno uspešno. Dogovorjeni in potrjeni so bili termini primopredaje šestih nepremičnin v Braziliji, Maroku, Tanzaniji in Maliju. Slovenija jih bo od Srbije prevzela še letos.

Skupaj deset nepremičnin

Skupaj bo Slovenija tako pridobila deset nepremičnin - nepremičnine v Washingtonu, Celovcu, Milanu in Rimu so že prevzete -, kar pomeni skoraj 70 odstotkov od deleža diplomatskih in konzularnih predstavništev, ki ji pripadajo po nasledstvenem sporazumu.

Slovenija je izrazila interes tudi za nekatere nove nepremičnine, ki bi jih še želela dobiti v nadaljevanju procesa delitve.

Nekatere objekte bodo prodali

Države naslednice so se sicer v Skopju dogovorile še, da bodo čim prej skupaj prodale objekte predstavništev nekdanje SFRJ v New Yorku, Tokiu, Bonnu in Bernu, izkupiček od prodaje pa si bodo razdelile po deležih.

Sprejet je bil sklep, da je potrebno čim prej zaključiti delo skupine za delitev umetniških del, ki so bila v predstavništvih nekdanje SFRJ. Do sedaj so bile pregledane umetnine iz več kot 125 predstavništev nekdanje SFRJ, kjer je bilo evidentiranih tudi 200 del eminentnih slovenskih avtorjev. Slovenija je evidentirana dela v veliki meri že tudi prevzela, širši javnosti so bila izbrana dela na ogled od maja do oktobra lani na razstavi "Vrnitev ambasadorjev umetnosti" v ljubljanski Narodni galeriji.

Na sestanku v Skopju so države odprle tudi razpravo o reviziji seznama Priloge B. Nekatere nepremičnine bo potrebno s seznama črtati, na drugi strani pa bo seznam potrebno dopolniti z nepremičninami, ki so bile izpuščene. Države naslednice so Srbijo pozvale k čim prejšnji dostavi dokumentacije za vse objekte, ki še niso bili razdeljeni.

V skladu z dogovorom visokih predstavnikov za nasledstvo v Sarajevu novembra lani, da se sestanki Skupnega odbora sklicujejo pogosteje, bo naslednji sestanek odbora že junija letos, ki ga bo organizirala Slovenija.