Slovenija

V Agroindu stavkajo, ker niso dobili obljubljenega

STA
4. 4. 2016, 19.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zaposleni v vipavski družbi Agroind so danes začeli stavkati, saj do konca prejšnjega tedna niso dobili obljubljenega izplačila dela decembrske plače. Delavci so sicer prejšnji teden na pristojno sodišče vložili predlog za stečaj podjetja, je povedal sekretar Območne organizacije ZSSS Primorska in Notranjska Bojan Kramar.

P.K.
Novi lastniki Agroinda so ob prevzemu napovedovali tudi novo zaposlovanje po povečanju proizvodnje in obnovo vinogradov, ki so v lasti vipavskega podjetja.

Ukrajinski lastniki Agroinda so 50 zaposlenim obljubljali, da bodo do konca marca izplačali razliko med minimalno in dejansko plačo za december, do konca tega tedna pa naj bi delavcem izplačali tudi januarsko plačo. Vendar dogovora niso izpolnili, tako kot tudi ne predložitve bančne garancije za lani odkupljeno grozdje vinogradnikov Kmetijske zadruge Vipava (KZV).

Kramar je povedal, da so se danes sestali z vodstvom Agroinda, vendar direktor Dmitri Leščenko obljublja le podaljšanje roka za izplačilo plač do 15. aprila. Na to delavci niso pristali, zato se bodo jutri zjutraj sestali na zboru delavcev in po vsej verjetnosti nadaljevali stavko.

O predlogu za stečaj so razmišljali tudi v KZV, vendar se kasneje zanj niso odločili. Vodstvo KZV je namreč prepričano, da jim bo s pogovori vendarle uspelo najti rešitev za plačilo grozdja, medtem ko stečaj Agroinda tega problema ne bi rešil.

V kleteh še dva milijona litrov vina

V kleteh Agroinda je bilo ob prevzemu podjetja s strani ukrajinskih lastnikov še okoli dva milijona litrov vina. Slednji so načrtovali, da bi v vipavskem podjetju začeli tudi s proizvodnjo žganih pijač, ki so jih želeli izvažati predvsem na poljski in nemški trg. Na ta način so želeli dvigniti prihodke in tako pomagati pri sanaciji podjetja.

Dolg Agroinda do KZV, ki bi ga po dogovoru morali poravnati do oktobra, je visok 1,8 milijona evrov - poleg grozdja lanskega letnika še delno letnik 2014 ter 300.000 evrov, ki jih je KZV plačala vinogradnikom in jih mora Agroind vrniti. Pretekli dolgovi Agroinda zajemajo še dolg do dobaviteljev v višini milijona evrov, 200.000 evrov za plače delavcev ter 50.000 evrov za poplačilo davčnih obveznosti.