Slovenija

S kolesom v nebo

sn
26. 3. 2016, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ribničan Primož Tanko je MTB freestyle kolesar, ki bo prihodnji mesec dopolnil 24 let. Prijatelja Žiga in Domen sta mu pred 13 leti ta način kolesarjenja predstavila in verjetno niti pomislila nista, da mu bosta s tem zapečatila usodo.

Sabina Mrak
13 let je minilo, odkar se je Primož prvič zapeljal kot freestyle kolesar.

Ko sta mu prijatelja pripovedovala in potem še pokazala, kaj je freestyle kolesarstvo, se je takoj navdušil zanj. »In takoj sem ga tudi preizkusil,« z nasmehom pove zdaj že prekaljeni kolesar. 

Njegova ljubezen in predanost kolesarstvu sta se z leti krepili in prišli so dnevi, ko je svoj trud in talent lahko pokazal na prvih tekmovanjih. Uspehi so z leti rasli in od leta 2010 se na dirt jump tekmah v Sloveniji pričakuje, da če bo na tekmo prišel Tanko, bo stal na stopničkah. Pred dvema letoma se je preizkusil tudi v Avstriji na svetovni tekmi Vienna air king in 26trix, kjer je tekmoval z najboljšimi svetovnimi MTB freestyle kolesarji (gorsko kolesarstvo prostega sloga). 

CONNECTED PROJECT 

V začetku lanskega leta je Primož skupaj z Leom Gambocem in Goranom Jurico (MTB-kolesarja iz Hrvaške) začel ustvarjati projekt, ki so ga poimenovali Connected Project. Ta je nastal z idejo, da fantje skupaj s snemalcem širši javnosti po svetu prek »web epizod« pokažejo svoje veselje do vožnje s kolesom, in kakšna je kolesarska scena v slovenskem in hrvaškem delu Evrope, obenem pa bi radi navdušili ostale kolesarje, mladino in vse druge, ki ne poznajo toliko te alternativne kategorije kolesarstva (dirt jump, street, park ...). »Sam princip projekta ni nič novega v kolesarskem svetu, vendar je po drugi strani nov pristop k snemanju filmov pri nas v Sloveniji in na Hrvaškem,« razloži Primož. 

Fantje so posneli tri epizode, hrvaško in slovensko epizodo ter epizodo iz Kanade, ki so jih premierno predstavili konec leta, najprej v Ljubljani, nato sta sledili reprizi v Zagrebu in Umagu, na ogled pa so tudi na facebook strani Connected Projecta. 
Kot stranski produkt snemanja epizod je nastal kratek video, s katerim se je Primož prijavil na spletni facebook natečaj Win ticket to ride on M.O.D. Potekalo je glasovanje, zbirali so se všečki in 2. februarja je ekipa Masters of Dirt objavila rezultate – in zmagovalec natečaja je bil prav naš Primož Tanko. 

Sabina Mrak
Primoža motivira več stvari – včasih je to kakšen kolesarski posnetek ali sama glasba. Velikokrat pa ga motivira tudi ideja, ki se mu porodi v glavi in jo potem hoče uresničiti.

M.O.D. 

Masters of Dirt velja za eno največjih svetovnih freestyle motokros predstav. V predstave vključijo največja mednarodna imena voznikov FMX, BMX, MTB, quad voznikov in voznike motornih sani ter vse skupaj zmešajo v akcijsko predstavo vrtoglavih trikov, ki publiki znova in znova jemljejo sapo. 

Velja še izpostaviti, da je Primož edini slovenski MTB-kolesar, ki je leta 2013 v ljubljanskih Stožicah nastopil na M.O.D. skupaj z Alešem Rozmanom, ki je stalni quad voznik pri M.O.D. 

Vsak dan je za Primoža nov izziv, v tem neizmerno uživa, a v nasprotju s časom, ki ga preživi na kolesu in v zraku, v realnem svetu ostaja primerno prizemljen, celo kadar govori o Masters of Dirt: »Biti del tako velikega dogodka je res enkraten občutek veselja, ponosa, vznemirjenosti, strahu, ampak veselje je v večini prevladalo. Ogromne zahvale gredo mojim staršem, bližnjim in prijateljem za vso podporo! Hvala tudi sponzorjem, Targetbagu, Labelu, Madnessu, KK Ribn'čan.« V freestyle zanosu ne pozabi niti na tiste, ki mu njegovo poslanstvo omogočajo.