Slovenija

Na ulice prihaja električni Urban

uk
10. 3. 2016, 16.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ulice Ljubljane, zelene prestolnice Evrope 2016, bo sredi aprila zapeljal vlakec na električni pogon, ki so ga v mestni hiši poimenovali Urban.

STA
Električni Urban

Okolju prijazno vozilo z ničelnimi izpusti bo vse leto vozilo na krožni liniji, ki povezuje glavne mestne znamenitosti. Prvih nekaj dni bo za radovedneže vožnja na voljo brezplačno.

Urban je tehnološko napreden in prilagojen invalidom, so ta teden poudarili na ljubljanski mestni občini. Vlakec »je plod znanja in izkušenj sodelavcev Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) in slovenskih strokovnjakov za elektromobilnost«, so zapisali v sporočilu za javnost. Urban je sestavljen iz vlečnega vozila in treh vagonov, ki skupaj merijo 19 metrov. Vozilo ima vgrajen električni motor s 40 kilovati moči, dnevno bo premagalo okoli sto kilometrov razdalje. Vagoni so pozimi zaprti in ogrevani, poleti pa se njihova okna odprejo. Opremljeni so z lesenimi stoli, vlakec pa se ponaša tudi z video- in avdioopremo.

SPECIFIKACIJE

Streha vlakca je opremljena z 12 fotovoltaičnimi paneli, ki vlakcu pri vožnji pomagajo vzdrževati električno energijo. Električni motor vozila deluje po principu dvostopenjske rekuperacije, ki pri zaviranju z motorjem, predvsem pri vožnji navzdol, polni baterijske celice. Najvišja hitrost, ki jo vlakec dosega, je 25 kilometrov na uro.