Slovenija

V Mariboru tehtajo šolske torbe

STA
7. 3. 2016, 08.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Člani društva IndiJanez bodo danes pred mariborskimi osnovnimi šolami tehtali šolarje in njihove torbe, da bi tako preverili obremenjenost otrok in ugotovili, če je treba ukrepati. Po uradnih priporočilih namreč teža torbe ne bi smela presegati deset odstotkov otrokove teže.

STA

Projekt Naj torba ne bo borba je prvi v nizu raziskovalnih in osveščevalnih akcij mladinske akcijske skupine mariborskega društva IndiJanez. K osredotočenju na šolske torbe so jih vodile nedavne polemike o domnevno pretežkih šolskih torbah. "Če je to res, je zaskrbljujoče. Glede na to da se otroci danes že na splošno manj gibajo, lahko ima to posledice za njihov nadaljnji razvoj in zdravje," je povedala predstavnica društva Lea Pavrič.

Za začetek nameravajo obiskati štiri šole, kjer bodo torbe tehtali več dni, nadaljnji koraki pa so odvisni od zbranih rezultatov. "Upamo, da bomo ugotovili, da torbe niso pretežke. Če ne, pa bo treba v akcije osveščanja in ugotavljanje vzrokov," je povedala.

Preverjajo tudi način nošenja torb

Poleg teže otrok in njihovih torb bodo preverjali tudi način nošenja torb, saj opažajo, da, še posebej mladostniki, nimajo ustreznih torb in ustrezne drže med nošenjem. "Mogoče bo treba seznanjati javnost tudi o tem, da je na primer treba nositi torbo na obeh ramenih," je pojasnila.

Naslednja akcija znotraj projekta Naj torba ne bo borba bo pogovor s strokovnjaki s področja pediatrije in fiziatrije, da raziskavo še strokovno podkrepijo.

Problem je namreč večplasten. Kljub temu da se pri tovrstnih temah običajno kot prvega krivca obdolži zakonodajalce, so mladi pri raziskovanju področja ugotovili, da je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport že napravilo nekaj korakov na tem področju. Med drugim je v letih od 2004 do 2010 zagotovilo dodatna sredstva za nakup šolskih učbenikov in ostalih gradiv, da jih otrokom ni treba nositi od doma. Spodbuja tudi uporabo e-učbenikov in postavljanje omaric, v katerih lahko šolarji shranjujejo šolske potrebščine.

Mladi raziskovalci domnevajo, da odgovornost za pretirano "nalaganje v torbe" nosijo tudi starši in otroci sami. Nekatere raziskave namreč odkrivajo, da tudi otroci iz istih razredov ne nosijo enako težkih torb, torej ne gre kriviti le šolskega sistema.