Slovenija

Protestniki odhajajo, shoda se zaključujeta

STA
27. 2. 2016, 16.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Udeleženci obeh shodov, ki sta potekala na Kotnikovi ulici v Ljubljani, počasi zapuščajo prizorišče. Po enournem skandiranju, kričanju in zmerjanju skupin med sabo se shoda zaključujeta. Na shodu Begunci dobrodošli se je po podatkih policije zbralo okoli 1000 ljudi, na protestu proti namestitvi migrantov pa po ocenah policistov okoli 600.

STA
Med skupinama je vladalo napeto vzdušje.

Udeleženci shoda pod geslom Begunci dobrodošli so se na Kotnikovi, kjer je po novem izpostava azilnega doma, zbrali ob 14. uri. Shoda so se udeležili številni kulturniki in politiki, med drugim poslanci ZL Matej Tašnar Vatovec, Miha Kordiš, Franc Trček in Matjaž Hanžek, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, evropska poslanka Tanja Fajon in sindikalist ter član TRS Branimir Štrukelj. Podporo migrantom je prišel izrazit tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je pred dnevi Ljubljančane pozval k strpnosti in pogumu.

Med kulturniki pa so se shoda udeležili med drugim Veno Taufer, N'Toko, Suzana Koncut, Zoja Skušek, Jadranka Juras, Žiga Kariž in Ivo Godnič. Na shodu je tudi zapel zbor Kombinat. Udeleženci so na shod prišli opremljeni s transparenti, na katerih je med drugim pisalo Sovraštvo do beguncev je fašizem, Ograje na mejah so ograje v glavah, Nihče ni ilegalen, Smrt fašizmu, svoboda ljudstvu in Kapitalizem v zadnji fazi na domoljubje pazi.

Uro pozneje so se nasprotniki namestitve beguncev zbrali na Trgu republike v središču Ljubljane, nato pa se opremljeni s slovenskimi zastavami ter tudi zastavami s karantanskim tigrom in transparenti, na katerih je pisalo Stop islam, Proti migrantom itd., odpravili proti Kotnikovi. Med udeleženci protesta proti namestitvi migrantov je bilo opaziti predsednika SNS Zmaga Jelinčila, ljubljanskega mestnega svetnika SDS Jerneja Pavlina in ekonomista Bernarda Brščiča.

Udeleženci shoda pod geslom Begunci dobrodošli so takrat napovedali, da bodo ostali na prizorišču, s čimer so želeli preprečiti prihod nasprotne skupine na Kotnikovo ulico. Ko so slednji prišli na Kotnikovo, so policisti skupini fizično ločili, da bi preprečili morebitno nasilje. Tako sta bili skupini oddaljeni okoli 30 metrov.

Med skupinama je vladalo napeto vzdušje, en na druge so kričali, se zmerjali in vzklikali gesla. Udeleženci protesta proti namestitvi migrantov so vpili gesla, kot so Cerar odstop, Za Slovenijo, Nočemo migrantov. Na drugi strani je slišati vpitje No pasaran in Antifašisti smo.