Slovenija

Pojasnjeno, zakaj nekateri vojaki na meji dobijo le suho hrano

STA/G.G.
26. 2. 2016, 17.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na generalštabu Slovenske vojske (SV) so zavrnili nekatera navajanja v javnosti, da vojaki, ki patruljirajo na schengenski meji, nimajo dovolj dobre prehrane. Za prehrano vojakov tako v vojašnicah kot na terenu je primerno poskrbljeno, so zagotovili danes in pojasnili, kdaj komu pripada suhi obrok, kdaj pa topli.

Facebook

"Vojaki so aktivno vključeni v reševanje migrantskih razmer že od septembra, v zadnjih dneh pa skupaj s policijo tudi patruljirajo na schengenski meji," je generalštabu SV povedal predstavnik SV za odnose z javnostmi Simon Korez in dodal, da so neprekinjeno na nalogi 12 ur. Pri sebi imajo dolgocevno orožje. Terena, kjer imajo določeno nalogo, pa ne smejo zapustiti. Po 12 urah jim je treba zagotoviti 24-urni počitek. Vsak vojak pride ponovno na izmeno v štirih ali petih dneh, ješe povedal Korez.

Če gre vojak na teren zjutraj ob 7. uri in se vrne ob 19. uri, mu pripadata zajtrk in malica. Če pa opravlja naloge v nočnem času, mu pripada nočni dodatek.

Za vse vojake v vojašnicah je sicer organizirana topla malica, kjer pa veljajo strogi predpisi. Skuhana hrana mora biti razdeljena v dveh urah in pol. Vojaku po predpisih na področju javne uprave pripada regres za prehrano v znesku 3,26 evra. V tej vrednosti mu pripravijo tako topel kot hladen obrok.

Zakaj le suhi dnevni obrok?

Ker vojakom na terenu ne bi mogli razdeliti hrane v dveh urah in pol, v času, ko patruljirajo na meji, po njegovih besedah dobijo suhi dnevni obrok, ki ga dnevno sestavijo v vojašnicah. S tem dobijo takšno kalorično vrednost, kot jim jo je treba zagotoviti.

Zajtrk sestavljajo kruh, narezek suhe salame, topljeni sir, jabolko, čokolada in 0,3 litra soka. Za malico dobijo dve žemlji, jabolko, kos sira, narezek salame, čokolado in pollitrsko plastenko vode. Nočni dodatek pa sestavljata mleko in jabolčni zavitek. Po Korezovih besedah je zdaj na nalogah približno 130 vojakov, ki so prejeli tak komplet.

V zbirnih centrih topla malica

V zbirnih centrih, kjer jim hrano lahko zagotovijo v dveh urah in pol, pa je malica topla. Pripeljejo jo hkrati s prehrano za migrante, vendar pa je drugačna, je še povedal Korez.

Pripadniki SV imajo od 24. januarja izjemna, policijska pooblastila pri varovanju državne meje. Pooblastila jim je na predlog vlade v ponedeljek podelil državni zbor, omogoča pa jih pred nekaj meseci spremenjeni zakon o obrambi. Predvidena je razporeditev vojske na tiste dele zelene meje, kjer je pričakovati največ nezakonitih prestopov meje.