Slovenija

Slatinski prestižni hotel bodo najeli za skoraj 5 tisoč evrov mesečno

STA
25. 2. 2016, 09.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Stečajni upravitelj Hotela Aleksander iz Rogaške Slatine Gregor Dugar se je odločil, da hotel odda v polletni najem za 4800 evrov mesečno družbi SWI-Medica, ki jo je septembra lani v Podplatu ustanovil Rus Nikolaj Verobjev. Najemnik bo kril tudi vse tekoče stroške vzdrževanja hotela, ki bi sicer bremenili stečajno maso.

Wikipedia
Rogaška Slatina

Po Dugarjevi oceni bo hotel v obratovanju privabil večji krog potencialnih kupcev, pa tudi kupnina bo zaradi delovanja in možnosti takojšnjega nadaljevanja dejavnosti in pridobivanja prihodkov višja, je razvidno iz objave na spletnih straneh Ajpesa.

Dugar je predlagal tudi ustanovitev predkupne pravice v korist SWI-Medica in po njegovih navedbah je ustanovitev predkupne pravice v korist stečajne mase.

Verobjev je v Rusiji, Švici in Srbiji lastnik več klinik za neinvazivno zdravljenje različnih bolezni, ki si ga želi zdaj razširiti tudi na Slovenijo.

Stečaj hotela Aleksander, ki se ponaša s petimi zvezdicami, je decembra lani predlagala uprava podjetja. Hotel, ki ima status kulturnega spomenika, je imel namreč konec leta 2014 7,4 milijona evrov izgube.

Po neuradnih informacijah je hotel pristal v stečaju, ker ni uspel odplačati šest milijonov evrov posojila Hypovi slabi banki Heta. Prav tako se je soočal z izgubo gostov zaradi rusko-ukrajinske krize, saj gostje s teh trgov predstavljajo pomembne turiste za Rogaško Slatino.

Hotel je bil zgrajen pred 110 leti in je bil namenjen predvsem pomembnežem. V njem so med drugim gostili prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, nobelovca Iva Andrića in kiparja Ivana Meštrovića. Leta 1995 so ga zaprli zaradi prenove, ob obnovi leta 2009 pa je dobil pet zvezdic.

Za hotel, v katerem je 21 suit in sob, ter za luksuzni apartma na strehi in 230 kvadratnih metrov veliko zasebno teraso je skrbelo 25 zaposlenih, ki so upali, da bo lastniku Marjanu Pipenbaherju hotel uspelo prodati ruskemu mogotcu Sergeju Kacijevu, ki je že lastnik treh slatinskih hotelov.