Slovenija

V Rudniku Trbovlje-Hrastnik bodo tudi odpuščali

STA
18. 2. 2016, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH) namerava do konca leta število zaposlenih zmanjšati iz sedanjih 88 na 36. Kot je povedal direktor RTH Janez Žlak, ki je vodenje rudnika prevzel januarja, se bo večina teh delavcev upokojila, morda se bo zgodila tudi kakšna samozaposlitev, ni pa izključena tudi kakšna odpoved delovnega razmerja.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična

Žlak je tudi dejal, da je program zapiranja RTH za letos v fazi potrditve na pristojnem ministrstvu. "Potrjen načrt je podlaga za podpis pogodbe za črpanje proračunskih sredstev, ki jo nameravamo podpisati najkasneje do konca tega meseca," je dejal.

Pojasnil je tudi, da so posamezne aktivnosti na konkretnih pozicijah v okviru ekološko-prostorske sanacije v programu jasne navedene, kar pomeni, da so razdeljene na rekultivacijo rudniških površin, rušenje objektov in obnove cest ter ostale infrastrukture.

Drugi del programa pa vsebinsko zajema kadrovsko-socialni program, tretji del pa zajema odprodajo premoženja, ki je namenjeno poplačilu dolgov bankam. Prvi obrok v tem letu pa zapade v plačilo konec marca, je še dejal Žlak.

Po navedbah infrastrukturnega ministrstva je treba RTH zapreti do leta 2018. Da se bo to izvedlo, pa so potrebna sredstva - ta zagotavljata predloga proračunov za leti 2016 in 2017. V proračunu za 2016 je za zapiralna dela in upokojevanje namenjenih 17 milijonov evrov.