Slovenija

Bo jezni Klemenčič odstopil?

Matej Klarič
12. 2. 2016, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Minister za pravosodje je včeraj presenetil z izjavo, ki kaže, da razmišlja o odhodu iz vlade Mira Cerarja, ki se je povsem oddaljila od predvolilnih idealov, s katerimi je nagovarjala volivce.

STA
Minister za pravosodje Goran Klemenčičje izjavil: "Z mešanico obžalovanja in jeze gledam na nekatera sporna ravnanja ministrov. V zvezi s tem bom sprejemal nadaljnje odločitve."

Pred včerajšnjo sejo vlade je minister priznal, da na nekatera sporna ravnanja ministrov, ki so pod drobnogledom policije, protikorupcijske komisije in računskega sodišča, kot nekdanji predsednik protikorupcijske komisije gleda z mešanico obžalovanja in jeze. Na vprašanje, ali to pomeni njegov razmislek o odhodu iz vlade, pa ni odgovoril, a dodal je, da bo sprejel nekatere nadaljnje odločitve.

Glede na njegova pretekla stališča odstop pravzaprav ne bi pomenil velikega presenečenja. Bolj presenetljivo je to, da se po vseh korupcijskih škandalih, ki so pretresali vlado, oglaša šele zdaj. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je v izjavi pojasnila, da jih Klemenčič s svojim nezadovoljstvom ni seznanil.

ODSTOPAL ŽE V PRETEKLOSTI

Minister Klemenčič je s svojih položajev predčasno odstopil že kot član upravnega odbora delovne skupine OECD za korupcijo v mednarodnem prostoru in kot državni sekretar pri takratni ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal. Odstopa takrat ni podrobneje pojasnjeval, dejal je le, da razloge poznata samo njegova nekdanja sošolka na fakulteti Kresalova in on sam.

Glede na njegova pretekla stališča odstop pravzaprav ne bi pomenil velikega presenečenja, bolj presenetljivo je, da se oglaša šele zdaj.

ODSTOP Z MESTA PREDSEDNIKA KPK

Nazadnje je odstopil tudi z mesta predsednika protikorupcijske komisije. Že takrat je izpostavljal, da je prevelik del političnega prostora obremenjen s svojimi preteklimi ravnanji. Izpostavljal je prav politično-poslovno-finančno incestno okolje, ki na netransparenten način, ne glede na svoje sposobnosti, izkorišča privilegiran položaj. »Vzpostavljen je masiven in škodljiv sistem ekonomskega rentništva,« je takrat dejal. In prav v tovrstnih dejanjih je mogoče prepoznati ministra Mramorja in Makovec Brenčičevo, ki ju zdaj preiskujejo organi pregona. 

ODHAJAJO NAPAČNI

Odstop Klemenčiča bi bil še eden izmed žebljev v krsto vse manj priljubljene Cerarjeve vlade. Prvi je že lani iz stranke in nato tudi iz poslanske skupine zaradi neprimernega kadrovanja odstopil poslanec Bojan Dobovšek. Kot je dejal tedaj, je bil ključni razlog za odstop to, da se več govori kot naredi. Nezadovoljstvo nad delovanjem stranke in vlade pa je prisotno tudi med obstoječimi poslanci SMC. Stranki tako grozijo dodatni odhodi iz poslanske skupine. Žal pa je videti, da iz Cerarjeve vlade in stranke odhajajo tudi oziroma prav takšni, ki bi morali tam ostati najdlje. Predsedniku vlade ostajajo zgolj prazne besede o etiki in morali, ki jih v praksi ni sposoben oziroma jih ne želi realizirati niti njegov najožji krog, kaj šele, da bi jih lahko pretvorili v resnične politične spremembe, ki jih država krvavo potrebuje.