Slovenija

Prijava zaradi nepoštenih praks v verigi preskrbe s hrano

STA
26. 1. 2016, 18.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek je pred dvema tednoma na agencijo za varstvo konkurence (AVK) oddal prijavo suma nepoštenih praks in nedovoljenih ravnanj v verigi preskrbe s hrano. V prijavi se je osredotočil na nespoštovanje zaveze po neto neto ceni in vsiljevanje dodatnih popustov in rabatov,

sta
Jože Podgoršek pravi, da v trgovskih verigah poteka zelo dinamičen proces spreminjanja ponudbe, a je to po njegovem mnenju pozitivno za potrošnike.

Podgoršek je pojasnil, da je pri prijavi sumov gledal na nepoštene prakse v celotni verigi preskrbe s hrano in ne zgolj na trgovske verige. Pri tem se je osredotočil tudi na zahteve po dodatnih pogodbenih rabatih izven fakture, zahteve po ekskluzivni prodaji artiklov le preko določene trgovske mreže ter vsiljevanje zahtev po akcijskih cenah artiklov v nerazumno dolgem obdobju pred in po akciji določenega izdelka.

Prav tako je pod drobnogled vzel prenašanje poslovnega tveganja na dobavitelje pri vračanju neprodanega blaga kljub pogodbeni zavezi med kupcem in dobaviteljem o nevračanju in zamujanje s plačili in nespoštovanje plačilnih rokov.

Več informacij o prijavi sumov nedovoljenih ravnanj in nepoštenih praks v verigi preskrbe s hrano na AVK bo povedal na novinarski konferenci ob predstavitvi prvega letnega poročila o delovanju varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, ki ga bo skladno z zakonodajo posredoval tudi vladi. Konferenca bo predvidoma v drugi polovici februarja.

Že decembra je sicer prehranski varuh napovedal prijavo nepoštenih praks in ocenil, da smo se na tovrstno ravnanje preveč navadili. Poudaril je, da se nepoštene prakse - čeprav se koncentrirajo pri trgovcih - pojavljajo v celotni prehranski verigi.