Slovenija

Potrjena prisilna poravnava gradbinca Kograd IGEM

STA
29. 12. 2015, 14.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je potrdilo vnovično prisilno poravnavo največjega koroškega gradbenega podjetja Kograd IGEM. Terjatve bodo morali poravnati v petih letih, je razvidno iz današnje objave na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve.

Rok za plačilo terjatev upnikov je pet let od pravnomočnosti sklepa o potrditvi prisilne poravnave, pri čemer se terjatve od začetka postopka poravnave do poteka roka za njihovo plačilo ne bodo obrestovale.

Podjetje je dalo v načrtu finančnega prestrukturiranja upnikom tudi alternativno ponudbo, da svoje terjatve prenesejo na dolžnika kot stvarni vložek na podlagi povečanja osnovnega kapitala.

V načrtu so kot najnižji skupni znesek terjatev, ki bi jih morali prenesti kot stvarni vložek, da bi bilo možno uspešno uresničiti prestrukturiranje, določili dva milijona evrov, dejansko pa so jih prenesli za skoraj 3,9 milijona evrov.

Iz končnega seznama preizkušenih terjatev, ki ga je upravitelj Miha Mušič objavil oktobra, je razvidno, da ima podjetje skupaj za 24,7 milijona evrov terjatev. Med največjimi upniki so Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), Hypo Leasing in Unicredit Leasing.

To je že druga prisilna poravnava tega koroškega gradbinca. Prvo so uvedli spomladi 2012 in pravnomočno končali junija lani. Predlog za novi postopek sta vložili Nova Ljubljanska banka in DUTB.