Slovenija

Silvestrovanje na prostem - tudi letos številni dogodki po vsej Sloveniji

STA
29. 12. 2015, 13.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V številnih slovenskih krajih bodo tudi letos pripravili silvestrovanja na prostem, ki jih bodo popestrili glasbeni koncerti in ognjemeti. Ti bodo lepo vidni, saj vremenoslovci napovedujejo jasno vreme, se bodo pa temperature spustile nekoliko pod ničlo. Posebna silvestrovanja v popoldanskih urah sicer v večini mest pripravljajo tudi za najmlajše.

V LJUBLJANI BO PESTRO

V prestolnici bodo prvi silvestrovali otroci do 10. leta starosti. Kot je pojasnila direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek, je bila lanska novost v Ljubljani odlično sprejeta, zato se bodo otrokom tudi letos na Kongresnem trgu pridružili pravljični junaki, obiskal pa jih bo še Dedek Mraz.

Ob 21. uri bodo Kongresni trg preplavili nekoliko starejši, ki jih bodo v novo leto popeljale glasbene skupine Muff, Tabu in Učiteljice. Kot so zapisali na Mestni občini Ljubljana (Mol), izbor izvajalcev zagotavlja zabavo vsem generacijam, s trga pa bodo imeli obiskovalci tudi enega najlepših pogledov na ognjemet, ki ga bodo tradicionalno uprizorili z Ljubljanskega gradu. Kot je pojasnila Stuškova, bo ta letošnje leto, ko Ljubljana vstopa v leto Zelene prestolnice, zelene in bele barve ter iz razgradljivega materiala. V primeru megle bo ognjemet zvočni z nizko letečimi raketami.

V Ljubljani bodo lahko ljubitelji slovenske popularne in narodno zabavne glasbe silvestrovali na Pogačarjevem trgu, kjer bodo nastopali Ansambel Petan in Face. Na Trgu francoske revolucije pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji alternativne in rock glasbe. V novo leto bodo obiskovalce tam pospremili Koala Voice, N'toko, Klemen Klemen in 8 Bomb.

Prizorišče na Mestnem trgu bo tradicionalno namenjeno ljubiteljem popevk, ki jih izbrani izvajalci navdušujejo vsako leto. Tokrat bodo nastopali Manca Izmajlova, Samuel Lucas in skupina HELP! - A Beatles Tribute. V Ljubljani sicer po besedah Stuškove na več prizoriščih silvestruje okoli 40.000 ljudi.


V MARIBORU SE NE BOJIJO NIZKIH TEMPERATUR

Pestro bo tudi v Mariboru. Kot je pojasnila direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje Janja Viher, bo največje silvestrovanje na prostem kot že vrsto let potekalo na Trgu Leona Štuklja, začelo pa se bo ob 22. uri. Za zabavo bosta skrbeli skupini Karneval band in Kingstoni.

Poleg tega bodo silvestrovanja organizirali tudi na Pohorju in pod njim. Zanimiva bo po njenih besedah ponudba v centru mesta, v Termah Maribor pa organizirajo nočno kopanje. Viherjeva je pojasnila, da je lani na Trgu Leona Štuklja kljub minus sedemnajstim stopinjam Celzija silvestrovalo okoli 10.000 ljudi, zato podobno število obiskovalcev pričakujejo tudi letos.

CELJE SE BO ZABAVALO Z ROK'N'BANDOM 

Otroci bodo prvi silvestrovali tudi v Celju. Od 10. do 13. ure bodo lahko na Glavnem trgu uživali v Pravljični deželi. Na Krekovem trgu pa bodo tiste, ki bodo novo leto dočakali na prostem, zabavali Rok'n'Band.

V VELENJE PRIHAJAJO ČUKI

V Velenju bodo silvestrovali na Titovem trgu. Dedek Mraz in Goriški škratki bodo otroke obiskali med 18. in 20. uro. Od 22. ure naprej pa bodo obiskovalce zabavali Čuki. Na uradnem silvestrovanju ognjemeta ne bo, saj so na velenjski občini raje namenili za nakup sedmih 3D tiskalnikov, ki jih bodo podarili velenjskim osnovnim šolam in Centru za vzgojo.

MURSKA SOBOTA BO ZAPLESALA Z ROCK PARTYZANI

Praznični december bodo s silvestrovanjem na prostem zaključili tudi v Murski Soboti. Na Trgu zmage bodo ob 17. uri otrokom in njihovim staršem silvestrsko vzdušje pričarali Miša Zečević in animatorji Zeko Teatra. Ob 22. uri pa se bo začelo tradicionalno silvestrovanje na prostem z glasbeno skupino Rock Partyzani.

PTUJ BO ODŠTEVAL Z NUDE

V Ptuju bodo ob 16. uri na Mestnem trgu silvestrovanje z odštevanjem in otroškim šampanjcem za najmlajše organizirali prvič. Zvečer pa bosta množico v novo leto popeljali glasbeni skupini Nude in Štajerski fakini.


TUDI GORENJSKA PRIPRAVLJA SILVESTRSKE POSLASTICE

Kranjčane bo na Glavnem trgu v novo leto popeljala Nuša Derenda. V Tržiču bodo na Trgu svobode pripravili delavnice za izdelavo voščilnic in spominskih bunkic, nastop čarovnika, pravljična bitja pa bodo delila otroški šampanjec in pecivo. Otroke bo iz Severne dežele obiskal tudi Dedek Mraz s kočijo in dvajsetimi snežnimi kraljicami. Silvestrovanje za odrasle pa se bo v Tržiču začelo ob 22. uri. Nastopali bodo skupina TMS CREW iz Tržiča ter ansambel Vagabundi.

Največje silvestrovanje za otroke v Sloveniji sicer prirejajo na Jezerski promenadi na Bledu. Zadnja leta dogodek obišče več kot 2500 obiskovalcev, pri tem otrokom razdelijo več kot 1000 daril, zabava pa jih skoraj 30 nastopajočih. Zvečer bodo oder na Jezerski promenadi zasedli Beneški fantje, nato pa skupina Arrow. Ekipa Kreaktiv pa bo poskrbela za edinstvene ognjene kreacije. Ob polnoči bo sledila Čarovnija laserja in ognjemeta.

V Kamniku se bo silvestrovanje odvijalo na Glavnem trgu, kjer bodo navzoče zabavali Domačini. V Bovcu pa bo na Bovškem trgu zbrane v novo leto pospremila Katarina mala.


NOVO MESTO BO V 2016 VSTOPILO Z BIG FOOT MAMO, GORICA S KALAMARI

V Novem mestu bodo zbrane zabavali DJ long, Jardier in Big foot mama.

V Novi Gorici bodo na Kidričevi ulici nastopali Kalamari, Ne me jugat in Rudi Bučar, na ploščadi pred novogoriško mestno hišo pa Klub miks & Eva (iz) raja.

V Kopru bodo v Taverni zbrane zabavali Primorski fantje. V Piranu bo silvestrovanje na Tartinijevem trgu potekalo v spremstvu glasbene skupine Teddy Bears, Best Company Band ter Secret Disco.


VREME NAM BO NAKLONJENO

Po besedah vremenoslovcev bodo tokrat ognjemeti dobro vidni, saj bo silvestrski večer jasen. Se bodo pa nekoliko spustile temperature. Sreda bo oblačna in vetrovna, četrtek in petek pa bosta jasna, mrzla in brez megle. Po nižinah se bodo temperature gibale med minut pet in minus deset stopinj Celzija.