Slovenija

Snega tudi v gorah le še za vzorec

STA
11. 12. 2015, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Snega v gorah je zelo malo. Snežna odeja je v osojah večinoma suha, drugod pa pokrita s skorjo, ki je nastala z dnevnim taljenjem in nočnim zmrzovanjem.

Reuters

Temperaturne razmere so se čez teden spreminjale, do danes zjutraj pa se je pod ničlo ohladilo v plasti pod okoli 1300 metri nadmorske višine, med 1300 in 2400 metri pa je temperatura nad ničlo. Sneg je počasi kopnel. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do okoli 20 centimetrov snega, drugod po naših gorah pa od 5 do okoli 10 centimetrov. Omembe vredna snežna odeja je v glavnem le v visokogorju, pa še tam bolj v senčnih in zatišnih legah ter na planotah.

Vremenska napoved za konec tedna
Danes bo pretežno jasno. Veter bo šibak. Temperatura nad okoli 1000 metri bo nad ničlo, zrak pa bo suh. Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki pa bo imela bazo visoko nad vrhovi. Pihal bo večinoma šibak veter zahodnih smeri. Še bo temperaturni obrat, prizemna plast hladnega zraka pa bo plitvejša kot danes. V nedeljo bo pihal jugozahodnik. V višinah se bo malo ohladilo, plast hladnejšega zraka v nižjih zračnih plasteh pa se bo premešala in se segrela nad ničlo. Pooblačilo se bo v hribih Notranjske in severne Primorske, tudi v zahodnih in osrednjih Julijcih bo po več oblačnosti. Nekateri vrhovi Karavank in Kamniško Savinjskih Alp bodo v oblakih.

Sneg je že kar dobro preobražen, le v osojah visokogorja je še mehkejši. Predvsem zjutraj je nekoliko večja možnost za zdrse zaradi deloma poledenele površine. Sneg bo zlasti na sončnih legah še naprej kopnel.

Nevarnost snežnih plazov je prve stopnje. Snežna odeja je stabilna, tveganje je majhno, spontanega plazenja ne bo.