Slovenija

Medja za morebitno razširitev načinov prodaje NLB

STA
8. 12. 2015, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predsednik uprave NLB Janko Medja podpira morebitno razširitev možnih načinov prodaje največje slovenske banke, saj bi v okviru privatizacije s prvo javno ponudbo (IPO), kar trenutno predvideva strategija upravljanja državnih naložb, težko optimizirali ceno, je dejal v izjavi za medije ob robu mednarodne konference FDI Summit Slovenia 2015.

sta
Medja je danes spomnil, da so že ob sprejetju strategije upravljanja z državnimi naložbami opozorili, da so makroekonomske razmere težke.

Predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marko Jazbec je prejšnji teden napovedal, da bodo po vladni potrditvi načrta upravljanja kapitalskih naložb za leto 2016 formalno začeli privatizacijske aktivnosti za Novo Ljubljansko banko (NLB). "To bo za naslednji dve leti daleč največji strokovni izziv," je dejal.

Prvi mož NLB je dodal še, da si bodo v vmesnem času prizadevali za čim boljše rezultate.

Državna strategija upravljanja naložb je v delu, ki zadeva prodajo NLB do konca leta 2017, po Jazbečevih besedah relativno omejujoča, saj kot način privatizacije predvideva prvo javno ponudbo (IPO). "Z vlado se bomo skušali dogovoriti o razširitvi možnih načinov prodaje," je dejal.

Medja je danes spomnil, da so že ob sprejetju strategije upravljanja z državnimi naložbami opozorili, da so makroekonomske razmere težke in da izbrani način privatizacije pomeni, da bi zelo težko optimizirali ceno.

"V tem trenutku bi morali biti realisti. Če bi šli (v prodajo) na način, kot je določeno v tem trenutku, bodo cene relativno nizke," je dejal in pozdravil Jazbečevo napoved, da bi morda lahko razširili izbor možnih načinov prodaje.