Slovenija

V Londonu okradli člana Desus

mr
4. 12. 2015, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Robert Pečnik dobre ljudi v elektronskem sporočilu prosi, da mu nakažejo 1300 funtov, ker so mu neznanci na avtobusni postaji v Londonu ukradli torbo ...

Arhiv Svet24

Več bralcev nam je potožilo, kako jim stranka Desus, natančneje njen član Robert Pečnik, v elektronskem sporočilu »teži« za denar.

»Upam, da boš to pravočasno raziskal, šel sem na izlet v London, Velika Britanija. In na avtobusni postaji so mi ukradli torbo. Vsebovala je vse moje pomembne stvari: telefon, denar in potni list. Poskušal sem to popraviti, zato potrebujem 1300 funtov posojila, da rešim to situacijo, vrnil ti bom takoj, ko se vrnem v Slovenijo. Najhitrejši način vrnitve denarja je Western Union, pošljem ti informacijo za prenos denarja. Čakam tvoj odgovor. Lep pozdrav, Robert Pečnik,« piše v elektronskem sporočilu, poslanem z elektronskega naslova desuskr@gmail.

Desus: hvala za opozorilo!

Zadevo smo kajpak preverili pri stranki Karla Erjavca. Nina Stankovič, predstavnica za stike z javnostmi pri Desus, odgovarja: »Hvala za opozorilo. Kaže, da gre za krajo identitete in bomo tudi ustrezno ukrepali, s tem se že ukvarja naš računalničar.« Kot še pravi Stankovičeva, ne gre sicer za uradni elektronski naslov MO DeSUS Kranj, ta je namreč: kranj-mo@desus.si

V SI-CERT (Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih) opozarjajo, da gre za obliko spletne goljufije, ko neznanec vdre v elektronsko pošto nekega naključnega smrtnika, nato pa v njegovem imenu pošlje vsem stikom sporočilo, da nujno potrebuje denar. Po navadi goljuf še spremeni geslo in tako žrtvi onemogoči dostop do elektronskega predala, v mnogo primerih pa celo v celoti izbriše uporabniški račun.