Slovenija

Varne niso niti šole in vrtci

Žiga Kariž
21. 11. 2015, 18.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Začetek referendumske kampanje o spremembah zakona o zakonski zvezi že buri duhove, saj so se v Preddvoru plakati pojavili celo v osnovni šoli in vrtcu.

twitter
za otroke gre

V sredo so se po Preddvoru na Gorenjskem pojavili plakati zavoda 24kul.si, ki vabijo na srečanje, kjer bodo spregovorili o prihodnosti družine in zaščiti otrok. Na plakatu je z velikimi črkami napisano in obkroženo »Proti«. Dejstvo, da so se plakati pojavili tudi v vrtcu in šoli, je močno razburilo nekatere občane Preddvora, saj menijo, da predvolilna kampanja na mesta, kjer se vzgajajo in izobražujejo otroci, ne sodi.

Brez dovoljenja

Plakati v šoli so bili po naših informacijah odstranjeni po nekaj urah, vvrtcu naslednji dan, obešeni pa so bili brez dovoljenja. Vprašanje je, ali je bila poleg tega, da je bilo povzročene veliko slabe volje, kršena tudi zakonodaja. Kot pravi zakon, so volilna kampanja vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah. Za volilno kampanjo se štejejo propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev in tudi plakatiranje. Res je sicer, da plakati vabijo na srečanje, a težko je spregledati sporočilo obkroženega »PROTI« na plakatu.

Kaj pravi zakon?

Zakon o volilni in referendumski kampanji sicer določa, da kraje, kjer je plakatiranje dovoljeno, opredeli lokalna skupnost, a že iz določila, da so volilni shodi, razen v izjemnih primerih, v šolah in vrtcih prepovedani, je sklepati, da tovrstna propaganda na krajih, kjer se vzgaja otroke, ni zaželena.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pravijo, da je izobešanje vabil v šoli dovoljeno, če da dovoljenje za to ravnatelj, da pa gre v tem primeru za referendumsko kampanjo, zato je izobešanje tovrstnih vabil oz. plakatov v šolah in vrtcih prepovedano. Zakon namreč v šolah in vrtcih prepoveduje vsakršno politično delovanje.

Brez odgovorov

Za komentar smo prosili tudi Zavod 24kul.si, a so nam odgovorili le, da zadevo preučujejo, Aleš Primc pa nas je ob tem, ko nas je prosil, naj jim damo za pripravo odgovora malce več časa, označil tudi za neresnicoljubne, ter dodal, da podpiramo elito v parlamentu. Ali je v Preddvoru šlo zgolj za preveč zagretega aktivista in varuha družinskih vrednot ali pa gre za strategijo koalicije »Za otroke gre«, nam ni uspelo izvedeti.

Zanimivo je, da na volilni komisiji, kjer sprejemajo prijave vseh tistih, ki bodo organizirali volilno kampanjo, prijave do zdaj najbolj aktivnih, torej koalicije »Za otroke gre«, še niso dobili. Po besedah Aleša Primca so trenutno v fazi odpiranja volilnega računa, prijavili pa naj bi se do torka, ko poteče za to predvideni rok. Sankcij, če se z referendumsko kampanjo ukvarja nekdo, ki se volilni komisiji še ni prijavil, sicer ni. Ali so zaradi dogodkov v Preddvoru prijeli kakšno prijavo ali celo ukrepali, smo preverili tudi na Inšpektoratu za notranje zadeve, a nam do konca redakcije niso posredovali odgovorov.