Svet

Mi smo legija

uk
21. 11. 2015, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Anonymous so v najnovejšem videu napovedali, da prihajajo v Bosno in Hercegovino. Izpostavili bodo vse morebitne skrajneže, ki so se vanjo zatekli.

Wikipedija
Anonymous

Hekerska skupina Anonymous je takoj po napadih v Parizu napovedala vojno Islamski državi. Seveda v smislu računalniških vdorov v spletne strani skrajnežev ter njihovih podpornikov. Že v prvih dneh so zaprli na tisoče profilov ter spletnih strani, ki so jih za promocijo in novačenje uporabljali pripadniki IS. Če so se sprva teroristi smejali, pa jim zdaj verjetno ne gre več pretirano na smeh, saj so jim Anonymous velik trn v peti.

KIBERVOJNA V BiH

A Anonymous so včeraj napovedali, da se bodo lotili tudi skrajnežev v Bosni in Hercegovini. Razlog je napad na vojake, ki ga je izvršil Enes Omeragić. »Naši napadi so močnejši kot kdajkoli,« so sporočili Anonymous. »V tem trenutku ne napovedujemo vojne samo Islamski državi, temveč vsem terorističnim skupinam. Zaustavili vas bomo, ker smo močnejši od vas.« V svojem posnetku so povedali, da »prihajajo« v Bosno s temi besedami: »Mi smo Anonymous. Kot veste, smo napovedali vojno Islamski državi v Franciji, zdaj pa prihajamo tudi v BiH. Slišali smo, da se je tam zgodil teroristični napad, in zdaj se bomo borili proti mudžahedinom in skupinam, ki podpirajo Islamsko državo. Vaše ime, mudžahedin, v prevodu pomeni bojevnik, ampak vi niste bojevniki.« 

PRIROČNIKI

Anonymous so že pred tem izdali neke vrste priročnike, v katerih opisujejo, kako lahko vsak sesuje spletno stran ali profil Islamske države iz družbenih medijev ali na splošno s spleta. Pri tem so dali tri vodiče: NoobGuide za začetnike, Reporter in Searcher. Slednji je namenjen iskanju strani, ki so tako ali drugače povezane z Islamsko državo.

KDO SO ANONYMOUS?

Hektivisti Anonymous so spletni aktivisti, ki so nase prvič opozorili nekje okoli leta 2008. Po lastnih besedah se borijo proti vsaki nepravičnosti na svetu, njihov prvi znani napad pa je bil na Scientološko cerkev. Takrat so tudi posneli prvi video, ki je postal njihov zaščitni znak. V videu je zmeraj moški z masko kultnega lika Guya Fawkesa, ki prenese njihovo sporočilo. »Znanje je prosto dostopno. Mi smo Anonymous. Mi smo legija. Mi ne oprostimo. Mi ne pozabimo. Pričakujte nas,« so povedali v prvem sporočilu. Kmalu so nadaljevali z napadi, ki so jih označili kot nenasilne proteste. Še posebej so ostro branili WikiLeaks in Juliana Assangea, ki je objavil tajne ameriške podatke. Tako kot WikiLeaks se tudi Anonymous bori za prost pretok informacij in za to, da jih vlade ne bi skrivale. A Anonymous so pozneje napadali tudi pedofile, spletne nasilneže, ki so prek spleta mučili svoje žrtve in tako naprej. Anonymous so vsekakor skupina, ki je nihče ne sme podcenjevati.