Slovenija

Knapi: Igrajo se z našimi življenji

Luka Tetičkovič
9. 11. 2015, 17.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pred enim mesecem je v zračilni progi Premogovnika Velenje prišlo do obsežnega vdora mulja. Rudarji protestirajo, da uprava ni ukrepala primerno in pravočasno.

STA
Namesto, da bi rudarji življenja dolgovali previdnosti in varnosti, se imajo zahvaliti le sreči.

Do vdora mulja je prišlo 8. oktobra na izstopnem delu južne zračilne proge. Pri tem se je proga popolnoma zatesnila, zaradi česar ni bilo več pretočnega zračenja. Odgovorni nadzornik je sicer pristojne nemudoma obvestil o neprehodnosti proge, a je bil njihov odziv neprimeren. »V naslednjih dneh je mulj zapolnil skoraj 30 metrov južne zračilne proge,« je predsednika uprave PV Ludvika Goloba v dopisu opozoril predsednik rudarskega sindikata SDRES, Asmir Bečarević.

Pristojni so se na kolegiju sestali šele tri dni po dogodku in šele takrat odločili o vzpostavitvi ločenega prezračevanja, je Goloba opozoril Bečarević. Nadaljuje, da so knapi pri tem imeli srečo, da ni prišlo do drugih nevarnih dogodkov, saj da je bil odziv pristojnih počasen in neodgovoren: »S tem bi samo želeli opozoriti odgovorne osebe, naj ne podcenjujejo nevarnih dogodkov v jami in naj ne tvegajo naših življenj zaradi doseganja planov proizvodnje.«

Reševalno ekipo poslali na urjenje

Jamsko reševalno ekipo so odgovorni 9. oktobra, torej le dan po vdoru mulja, napotili na reševalne vaje v Rudnik Mežica. Bečarević meni, da se je to zgodilo, ker so odgovorni podcenjevali resnost vdora mulja, saj do takrat še niso opravili ogleda kraja dogodka.

»Ne skrbite, saj po zakonu ne odgovarjate!«

»To področje kot vsa ostala področja tudi vseskozi skrajno resno jemljemo in v zvezi s tem izvajamo vse potrebne aktivnosti, zato je skrb tistih, ki jih zakonodaja ne zavezuje odgovornosti na tem področju, popolnoma odveč,« je rudarjem v skrbi za lastna življenja odgovoril Bogdan Makovšek, glavni tehnični vodja PV.

Bečarević je nad njegovim odzivom ogorčen, »očitno je, da nam je Makovšek v odgovoru želel sporočiti, da vseh tistih, ki delamo v jami in smo posledično tudi v smrtni nevarnosti, ne sme skrbeti za svojo varnost in svoja življenja, saj nas zakonodaja ne zavezuje k nobeni odgovornosti«.

Za odziv smo zaprosili tudi upravo PV in ta nam je potrdila, da je do vdora mulja prišlo, vendar so se na to odzvali in vzpostavili ločeno prezračevanje.