Slovenija

Tujci ustavljajo polete v Egipt, Adria še leti

STA
5. 11. 2015, 17.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovenske turistične agencije zaenkrat ne načrtujejo sprememb pri turističnih potovanjih v Egipt, kljub vse glasnejšim ugibanjem, da je rusko letalo v soboto nad Sinajem strmoglavilo zaradi podtaknjene bombe. Adria Airways ima za soboto načrtovan čarterski polet z ljubljanskega letališča, a ne v Šarm el Šejk, temveč v Hurgado.

Wikipedia
Čarterske polete v obe egiptovski letovišči za vse slovenske turistične agencije izvaja Adria Airways.

Kot je povedal izvršni direktor pri Kompasu, Peter Majerle, zaenkrat kakšnih sprememb pri predvidenih potovanjih v Egipt ne načrtujejo. Podobno so povedali tudi v agencijah Palma in ETI potovanja, ki prav tako organizirata potovanja v Egipt.

Majerle je zagotovil, da pozorno spremljajo vse dogajanje glede ruskega letala, ki je po odhodu iz Šarm el Šejka iz za zdaj še neznanega vzroka strmoglavilo nad Sinajskim polotokom. Pri tem je umrlo vseh 224 ljudi na krovu letala.

Ameriški obveščevalci so posumili, da je letalo uničila bomba, ki jo je podstavila teroristična skupina Islamska država. Britanske in irske oblasti so v sredo zaradi suma, da je rusko letalo uničila "eksplozivna naprava", preventivno ustavile vse polete v in iz Šarm el Šejka.

Kot je povedal Majerle, slovenske turistične agencije zaenkrat podobnega uradnega poziva niso dobile.

Pojasnil je še, da ta teden niti ni bil načrtovan polet v Šarm el Šejk, Kompas pa sicer od konca poletne sezone v septembru izvaja le poti v Hurgado, ki je na drugi strani Rdečega morja.

Kot je še pojasnil Majerle, izvajajo v zimskem času letalske polete iz Ljubljane le v Hurgado, z možnim postankom v Šarm el Šejku, ki pa to soboto ni predviden. Tako bo najverjetneje vse do konca zimske sezone, torej predvidoma do konca marca, je povedal. Zagotovil je še, da razmere podrobno spremljajo in da je varnost potnikov zanje na prvem mestu.

V Egipt leti Adrija Airways

Čarterske polete v obe egiptovski letovišči za vse slovenske turistične agencije izvaja Adria Airways. Tudi v Adrii so za STA pojasnili, da zaenkrat ne predvidevajo sprememb za načrtovani polet v Egipt to soboto, so pa dodali, da pozorno spremljajo razmere in da bodo pravočasno sporočili morebitne spremembe.

Kot so kasneje pojasnili, še čakajo na uradne informacije britanskih preiskovalcev glede varnostnih ukrepov na letališču v Šarm el Šejku, ki naj bi bile predvidoma znane še nocoj. Tudi na osnovi teh informacij se bodo v družbi odločili, ali bodo sobotni polet izvedli ali ne, odločitev pa bodo sporočili v petek.

Odprto je sicer predvsem vprašanje, ali se bodo ob vračanju v Ljubljano iz Hurgade ustavili tudi v Šarm el Šejku, saj naj bi imelo predviden povratek s tem letalom kakih šest ali osem potnikov. So se pa pri Adrii že odločili, da v Hurgado ne bodo leteli preko Sinajskega polotoka, ampak se mu bodo izognili, zaradi česar bo let predvidoma nekoliko daljši.

Pri slovenskem letalskem prevozniku so še pojasnili, da svojo odločitev lahko sprejmejo tudi zakupniki poleta, torej turistične agencije. Sami zdaj skrbijo predvsem za varnostni vidik poleta, so še poudarili.