Slovenija

Na shodu v Ljubljani so mu grozili z nožem

L.T.
1. 10. 2015, 18.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nove podrobnosti dogajanja po petkovih shodih v podporo beguncem in tistem, ki je pozival, naj jih na meji ustavijo z vojsko.

facebook

Na shodu Slovenija, zavaruj meje naj bi državljanu Nigerije udeleženci zelo odkrito grozili z nožem, prislonili naj bi mu ga na trebuh. Moški je bil od tega domnevnega dogodka tako prizadet, da je vzrojil in začel v angleščini vzklikati: »Ni mi mar, ubijte me!«

Kot smo že poročali, nam je policija sporočila, da so državljana Nigerije pozneje oglobili zaradi kaljenja javnega reda in miru, zdaj pa smo izvedeli, da je na policijski postaji podal prijavo z opisom storilca, ki naj bi storil zgoraj omenjeno dejanje. Policija grožnje z nevarnim predmetom preiskuje.

Facebook

Pred shodom so se na družbenem omrežju Facebook pojavljale fotografije nožev, s katerimi so domnevno desni skrajneži sporočali, da so pripravljeni na nasilna dejanja.

NA METELKOVI PRETEPLI NESTRPNEŽA

Sodeč po trditvah našega vira so se udeleženci shoda Slovenija, zavaruj meje pozneje razdelili na več manjših skupin, ki naj bi po prestolnici prežale na osamljene udeležence probegunskega shoda. Spomnimo, organizirana skupina je že 9. septembra, po prvem shodu v podporo beguncem, napadla osamljenega člana Iniciative za demokratični socializem, ki se je, noseč protestni material, vračal v štab svoje stranke.

Organizirana skupina desetih posameznikov naj bi po petkovem shodu šla celo do Metelkove, kamor se je premaknila glavnina udeležencev shoda v podporo beguncem. Ko so jih levičarski aktivisti opazili, naj bi poprijeli za palice in večino domnevno skrajnih desničarjev pregnali, eden od teh pa naj bi pri tem utrpel težje poškodbe, zlomili so mu nos. Zdravniško pomoč je poiskal na urgenci kliničnega centra, kjer je policiji podal uradno prijavo napada.

V PRIČAKOVANJU MAŠČEVANJA OKREPILI STRAŽE

Informacije smo preverjali tudi med levičarskimi skupinami. Po njihovih trditvah so domnevni desničarski skrajneži poskušali vstopiti na Metelkovo, a so jih pri tem opazile aktivistične straže. Po njihovi mobilizaciji jo je skupina približno desetih desničarjev ucvrla, pri čemer se ni trudila braniti svojega tovariša, ki so ga levičarji dohiteli zaradi njegove obilnejše postave. Po nekaj vzgojnih udarcih mu je bilo zapovedano, naj se pobere stran, a jih fante kar ni jemal resno, temveč je tožil, da jim ni ničesar storil, in tako iskal dodatne vzgojne ukrepe. Varuhi Metelkove mu te usluge niso storili, odrinili so ga stran in se vrnili k zabavanju v avtonomni coni. Pri tem so preventivno okrepili svoje straže, v pričakovanju maščevanja iz smeri desnice, a do tega pozneje ni prišlo, trdijo naši viri.