Slovenija

Skupna redarska služba nad prekrškarje

Polona Krušec
1. 10. 2015, 18.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ne samo občina, tudi nekateri občani sami opozarjajo, da je stanje na področju mirujočega prometa v Ajdovščini in okolici kaotično. Uvedli bodo večji nadzor.

STA

To razkrije tudi hiter sprehod skozi mesto. Velikokrat so zasedeni tudi parkirni prostori, namenjeni invalidom, ter površine za pešce, prav tako druga območja, na katerih je jasno označeno, da je parkiranje prepovedano. Pred Pilonovo galerijo denimo mnogi puščajo svoje avtomobile, kljub prepovedi.

STA

Priljubljeni kotički

Nedolgo nazaj so nedovoljeno uporabo površine za parkiranje na Prešernovi ulici, pri pekarni in konfekcijski trgovini elegantno odpravili s postavitvijo betonskih korit za okrasno cvetje. Prav tu se je namreč največkrat dogajalo, da so svoj prostor dobili jekleni konjički.

Med bolj problematičnimi je tudi uporaba »modrih con«. Parkiranje tu je časovno omejeno  od 15 minut do 2 uri.

Prav kmalu pa bodo morali biti Ajdovci še pozornejši, saj se bo občina priključila skupni redarski službi, v kateri so že občine Šempeter - Vrtojba, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Vipava. Kot so sporočili iz občinske službe za odnose z javnostjo, je pobudo za vključitev v medobčinsko upravo občina dala kar sama, in sicer zaradi učinkovitejšega redarskega nadzora na njenem območju.

Kmalu okrepitve

Za zdaj kontrole tu opravlja le en redar, ki pa bo potem vključen v medobčinsko upravo. »Dodatno bi zaposlili še dva redarja, tako da jih bo skupaj šest. Predvideno je, da bi trije pokrivali ajdovsko in vipavsko občino, trije pa preostale tri občine – okvirno glede na število prebivalcev,« so dodali na ajdovski občini.

občina Ajdovščina

Za občino ta korak ne bi bil večje stroškovno breme, ker država medobčinske uprave sofinancira v višini 50 odstotkov. Se pa bodo z vstopom Ajdovščine stroški preostalih občin zmanjšali (spet glede na število prebivalcev).

občina Ajdovščina

Aktivacija ob novem letu

Največ si sicer, kot še pojasnijo, od skupne službe obetajo na področju mirujočega prometa, in sicer v samem mestu, na odlagališčih odpadkov na območju cele občine, pri črnih gradnjah, komunalnih zadevah  … Zadeva naj bi zaživela z novim letom. Ajdovski občinski svetniki bodo o tem razpravljali na oktobrski seji, vključitev ajdovske občine pa morajo potrditi tudi občinski sveti preostalih občin.