Slovenija

Slovenski dijaki z biogorivom na uglednem tekmovanju

Mojca Žnidaršič
25. 9. 2015, 19.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Še nekaj dni loči osem mladih slovenskih raziskovalcev, ki so odšli na ugledno mednarodno tekmovanje iz sintezne biologije iGEM v ameriški Boston, od razglasitve rezultatov.

osebni arhiv skupine dijakov

Prvo slovensko dijaško skupino, ki bo sodelovala na tem tekmovanju, sestavljajo Mariša Cvitanič, Anže Vozelj, Ana Milovanovič, Zale Sekne, Jernej Šavli, Nina Jerala ter Domen Kulovec in Aleš Zupančič.

Na tekmovanje se pripravljajo že eno leto, posebej delovne pa so bile tako zanje kot za mentorje počitnice. Dijake sta povezala Kemijski inštitut ter fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, zaradi obsežnosti naloge pa na obeh poteka tudi njihovo raziskovalno delo.

REŠEVANJE SVETOVNEGA PROBLEMA

»Ker vemo, da postaja družba vse bolj energetsko odvisna od nafte, te pa je vedno manj, smo iskali rešitev v biogorivu. Navadno se proizvaja iz poljščin, kot so koruza, sladkorni trs ali sladkorna pesa. A ker ljudje v osnovi bolj potrebujemo hrano kot gorivo, smo ubrali drugačen pristop. Na Kemijskem inštitutu se že dalj časa ukvarjajo s proizvodnjo vodika iz organskih odpadkov, pri tem pa kot stranski produkt nastaja butanojska kislina. To lahko pretvorimo v butanol, ki je po svojih lastnostih tako podoben bencinu, da ga lahko uporabimo v navadnem avtomobilu. Za pretvorbo moramo gensko reprogramirati bakterijo E. coli,« je v nekaj stavkih zahtevno nalogo povzel Domen Kulovec.

PRVIČ TUDI NAŠI DIJAKI

Domen pravi, da z delom dobro napredujejo in že imajo lepe rezultate, tako da upajo na solidno uvrstitev na uglednem tekmovanju iGEM, ki je bilo sprva namenjeno le študentom, lani pa so dodali še kategorijo za srednješolce.