Slovenija

V gorenjskih turističnih krajih opažajo manj nedovoljenega kampiranja

STA/M.J.
26. 8. 2015, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V gorenjskih turističnih krajih, kjer sicer ponekod še vedno primanjkuje parkirišč za avtodome, letos ugotavljajo manj kampiranja na črno kot v preteklosti. To pripisujejo večji informiranosti turistov in tudi ureditvi postajališča za avtodome v Kranjski Gori. Še vedno pa se najdejo turisti, ki spijo v naravi, tudi na območju nacionalnega parka.

STA

Kot pravi vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Bled, Bohinj in Železniki Primož Lah, se v času visoke turistične sezone dnevno srečujejo s kampiranjem na črno, vendar je kršitev bistveno manj kot v preteklih letih. Eden od razlogov je sicer v kadrovski omejenosti in posledično manjšemu nadzoru, saj je zaposlenih le pet redarjev.

Pri nadzorih jim pomagajo policisti in nadzorniki Triglavskega narodnega parka. Veliko nedovoljenega kampiranja se dogaja vsem na očeh, ponekod tudi v bližini urejenih kampov, v katerih je še prostor. Tisti, ki vedo, da je kampiranje izven urejenih kampov prepovedano, pa poiščejo bolj skrite kotičke, zlasti to velja za območje nacionalnega parka, ugotavlja Lah.

Nedovoljenega kampiranja se poslužujejo tako turisti z avtodomi kot tisti v šotorih, nekateri pa prenočijo zgolj v spalnih vrečah ali visečih mrežah. "Pri kršitvah gre praviloma za tujce," pravi vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica Boštjan Omerzel.

Vendar, kot pravi Omerzel, tudi oni ugotavljajo, da je kršitev vsako leto manj, kar pripisuje večji informiranosti turistov o občinskih odlokih in državnih zakonih, ki omejujejo oziroma prepovedujejo kampiranje v naravi.

K zmanjšanju števila kršitev je pripomoglo tudi urejeno začasno parkirišče za avtodome ob izteku smučišč v Kranjski Gori. Vendar je ta, kot pravi kranjskogorski župan Janez Hrovat, premajhno, saj sprejme le okoli 15 vozil, medtem ko je v glavni sezoni na območju občine preko noči lahko tudi 300 avtodomov.

Uradna parkirišča za avtodome sta tudi kamp Kamne na Dovjem in Natura eko kamp v Kranjski Gori. Vendar sta preveč oddaljeni od središč, zato se jih številni ne poslužujejo, meni Hrovat, ki dnevno opaža vrsto kamperjev na običajnih parkiriščih po Kranjski Gori, pri hotelu Lek in na območju Mojstrane do slapa Peričnik.

Kot se zaveda župan, je to področje treba urediti. Zato načrtuje, da bi v prihodnjem letu uredili vsaj dve parkirišči z vsemi potrebnimi priključki in infrastrukturo za avtodome, in sicer enega pri hotelu Lek in drugega v Mojstrani, v prihodnje pa morda še parkirišče na območju Rateč.

"Zagotovo bi potrebovali res urejeno postajališče za avtodome s sanitarijami, vodo in priklopi," je izpostavila tudi direktorica lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav in dodala, da bi si želela pobudo kakšnega zasebnika, ki bi v tem videl priložnost.

Turisti z avtodomi so zelo dobri gostje, ki veliko trošijo in jim je potrebno nameniti veliko pozornosti, se strinjata Žerjavova in Hrovat. V Kranjsko Goro prihajajo iz različnih koncev Evrope. Avgusta je največ Italijanov, sicer pa je veliko Belgijcev in Nizozemcev, pa tudi Špancev.