Slovenija

Ministrica Kopač-Mrakova še bolj ožigosala uboge reveže!

Simon Rosc
5. 8. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zaključil se je razpis ministrstva za delo za naročilo predplačniških kartic, na katere bo država nakazovala socialne transferje. Zakaj? Ker požrešnim bankirjem ne more stopiti na prste.

Arhiv Svet24

Na javno naročilo za predplačniške oziroma tako imenovane socialne kartice, ki ga je na začetku julija objavilo ministrstvo za delo, so prišle ponudbe NLB, družbe Cetis in podjetja MC2. Ministrstvo je v ponedeljek, ko se je iztekel rok za oddajo ponudb, te javno odprlo, sledil pa bo pregled dokumentacije. Cena javnega naročila za okoli 10 tisoč kartic je 30 tisoč evrov.

Gabrijel Toplak

Čemu bodo služile kartice

Kartice bodo naročili posamezniki, ki jo bodo želeli imeti. Na ministrstvu ocenjujejo, da bo prejemnikov do 10.000. Nakazovanje prejemkov prek socialnih kartic želijo prejemnikom omogočiti na začetku leta 2016, so pojasnili na ministrstvu. Prek rešitve, ki jo bodo izbrali, bodo nakazovali denarno socialno pomoč in varstveni dodatek. V primerih, ko posameznik prejema oziroma bi lahko bil upravičen do denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka, pa bodo nakazovali tudi otroški dodatek.

Bankirji trgajo najrevnejšim

Predplačniške kartice spadajo v paket ukrepov za pomoč socialno najšibkejšim, ki vključuje tri ključna področja. Ta so poleg reševanja težav z bančnimi računi, denimo z njihovim odpiranjem in zapiranjem, tudi reševanje problematike deložiranih družin in odpis dolgov, za katerega so že začeli sprejemati vloge. Prejemniki socialnih transferjev se namreč srečujejo s tem, da jim banke zaračunavajo nadomestilo za izvrševanje sklepov o izvršbi in zavarovanju. Tako ostanejo brez pomembnega dela sredstev, ki so namenjena preživetju. Upniki pa se kljub temu ne morejo poplačati, tako da dolg ostane.

Gabrijel Toplak

Država v primežu bank

Da bi rešili ta problem, so bile sprejete spremembe zakona o izvršbi in zavarovanju, ki prepovedujejo zaračunavanje stroškov vpogleda bank pri določenih prejemkih, med katerimi so tudi socialni transferji. Kljub uveljavitvi spremembe zakona pa problematika še vedno ne bo v celoti rešena, zato bodo za te prejemnike in za prejemnike, ki nimajo oziroma ne morejo odpreti osebnega računa na banki, vzpostavili sistem, ki bo omogočal prejemanje določenih prejemkov po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev prek predplačniških kartic. Te bodo omogočale kartični način poslovanja brez bančnega računa, upravičenci pa se bodo zanj odločili prostovoljno, so še navedli na ministrstvu.

Najrevnejši še na slabšem?

Ob naročilu predplačniških kartic se lahko zaskrbljeno vprašamo, ali je ekipa ministrice za delo, družino in socialne zadeve Anje Kopač Mrak dobro premislila, kam se spušča. Obstaja namreč povsem velika verjetnost, da bodo prejemniki socialnih transferjev zaradi posebnih kartic ožigosani, saj je te mogoče hitro prepoznati. Poleg tega so predplačniške kartice, ki jih na trgu ponuja tudi eden od prijaviteljev na razpis, po večini kartice MasterCard, kar pomeni, da so z njimi dvigi na bankomatih izjemno dragi. Omenjeni ponudnik na spletni strani oglašuje ceno dviga na bankomatu v vrednosti 3 odstotkov od dvignjenega zneska oziroma najmanj 3,5 evra. Torej bi vas v tem primeru pri dvigu desetih evrov to dejansko stalo 13,5 evra.