Slovenija

Ljubljana po arbitražni aferi išče novega arbitra

STA
27. 7. 2015, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Začenja se teden, ki bi lahko bil odločilen za usodo arbitraže med Slovenijo in Hrvaško o poteku meje med državama. V Ljubljani morajo parlamentarne stranke do danes sporočiti svoje predloge kandidatov za slovenskega člana arbitražnega sodišča, medtem ko se bo v Zagrebu premier Zoran Milanović o dogajanju posvetoval z vodji poslanskih skupin.

sta

Po petkovem srečanju predstavnikov parlamentarnih strank s premierjem Mirom Cerarjem in sobotni izredni seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko se je slovenska politika odločila, da bo vlada v roku 15 dni imenovala novega člana arbitražnega sodišča. Parlamentarne stranke naj bi predloge kandidatov sporočile do danes, nato se bodo predstavniki parlamentarnih strank, ki so se sestali v petek, znova sešli in skušali na podlagi predlaganih imen doseči dogovor o skupnem kandidatu. Člana bo nato imenovala vlada, ki bo o tem govorila že v torek.

Mediji med možnima kandidatoma omenjajo ustavnega sodnika in strokovnjaka za mednarodno pravo Ernesta Petriča ter pravnika in diplomata Boruta Bohteta.

Zelo aktivna pa je tudi politika v Zagrebu. Hrvaška je po poročanju tamkajšnjih medijev tik pred odstopom od arbitražnega sporazuma, več podrobnosti pa naj bi bilo znanih po današnjem sestanku vodij poslanskih skupin s premierjem Milanovićem. Omenja se možnost takojšnjega odstopa od sporazuma ali njegove zamrznitve.

Hrvaški sabor bo o tem razpravljal na izredni seji, ki je sklicana za sredo in četrtek, ob hkratnem delu hrvaške vlade pa bi lahko že v tem tednu prišlo do odločilnih potez.

Arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško se je znašla na udaru v minulem tednu, ko je hrvaški tisk objavil posnetke pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik. V pogovorih se dvojica pogovarja glede postopkov na arbitražnem sodišču, kar pomeni kršitev pravil in postopkov. Oba vpletena sta sicer že odstopila.