Slovenija

Erjavec z Mont Blanca: 'Hrvati so očitno zelo živčni'

STA
22. 7. 2015, 15.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

"Neumnost. Volilna kampanja, kaj hočemo," je današnje pisanje Večernjega lista o tem, da je slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec MZZ prenašal zaupne informacije s sodišča, komentiral zunanji minister Karl Erjavec in ocenil, da so "Hrvati očitno zelo živčni". Simona Drenik z MZZ je medtem dejala le, da je nad vsem presenečena.

sta

Hrvaški časnik je danes objavil članek o tem, da naj bi Sekolec o vseh zaupnih zadevah z arbitražnega sodišča telefonsko obveščal slovensko agentko na tem sodišču Simono Drenik, s katero sta nato oblikovala taktiko vplivanja na ostale sodnike. Povedal naj bi ji tudi, da je Slovenija na morju dobila vse, kar je hotela. Večernji list trdi, da ima transkripte pogovorov Sekolca in Drenikove s 5. novembra 2014 in 11. januarja letos.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je poročanje danes že komentirala na novinarski konferenci v Zagrebu in dejala, da bodo navedbe preverili ter se nato odločili, kako naprej. Če se bo izkazalo, da so resnične, bo to drastično spremenilo stanje glede arbitražnega postopka, je še opozorila.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu se zaenkrat na pisanje hrvaškega dnevnika še niso odzvali, bi pa naj pripravljali izjavo za javnost. Tudi na arbitražnem sodišču v Haagu glede navedb Večernjega lista zaenkrat niso odgovorili.

Se je pa medtem z Mont Blanca v Franciji, kjer je na dopustu, oglasil Erjavec in zatrdil, da s Sekolcem ni nikoli govoril. Kot je še menil, gre za del volilne kampanje na Hrvaškem, in odraz tega, da postaja hrvaška stran "očitno zelo živčna". 

Drenikova medtem po telefonupisanja Večernjega lista in kasnejših izjav Pusićeve ni želela komentirati, je pa večkrat dejala, da je "presenečena". Kot je dejala, je arbitražno sodišče tako slovensko kot hrvaško stran nedavno - pred slabima dvema tednoma, ko je objavilo okvirni datum razsodbe - posebej pozvalo, naj predstavniki držav ne dajejo več izjav za medije v zvezi z arbitražo. In na MZZ se tega držijo, zato danes pripravljajo pisno uradno stališče in to je vse, je poudarila.

Glede na to opozorilo sodišča je Drenikova toliko bolj "presenečena" - ne le nad samim pisanjem časnika, ampak nad "izjavami, tiskovnimi konferencami" v Zagrebu. Poudarila je še, da ima Hrvaška - če s svojimi napovedmi misli resno - v okviru arbitraže že ves čas na voljo vse postopke za ukrepanje. "Če je to medijski spin, je pa medijski spin," je dodala.