Slovenija

Ugotovili nepravilnosti pri skupinskih prevozih otrok

STA/G.G.
9. 7. 2015, 14.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Policisti med šolskimi počitnicami, ko številna društva pripravljajo različne dejavnosti za otroke, preverjajo tudi varnost pri njihovih skupinskih prevozih. Novomeški policisti, ki so pred dnevi odkrili dva primera nepravilnega prevoza otrok, starše opozarjajo, naj se prepričajo, kako je pri prevozih poskrbljeno za varnost njihovih otrok.

DL

S Policijske uprave (PU) Novo mesto so danes sporočili, da so zadnji konec tedna in v sredo obravnavali dva tovrstna primera. V Dolenjem Kronovem pri Novem mestu so v soboto ustavili voznico kombiniranega vozila, ki je za društvo z Novomeškega prevažala osem otrok. Ugotovili so, da voznica in njeno vozilo nista ustrezala pogojem za prevoz otrok.

Otroci v vozilu niso bili zavarovani z ustreznim zadrževalnim sistemom, vozilo ni bilo opremljeno s tahografom in ni imelo opravljenega predpisanega tehničnega pregleda. V vozilu, ki ni bilo ustrezno označeno, tudi ni bilo predpisane obvezne opreme, voznica pa ni imela potrdila o poklicnih vozniških izkušnjah, so pojasnili.

Zaradi številnih kršitev zakona o opravilih cestnega prometa in zakona o motornih vozilih so voznici izdali plačilni nalog za kazen v znesku 1130 evrov.

V sredo pa so na avtocestnem izvozu pri Novem mestu ustavili voznika, ki je prevoze opravljal za isto društvo kot omenjena voznica. Voznik in vozilo tudi v tem primeru nista izpolnjevala pogojev za prevoz otrok. Šesterica otrok namreč ni bila zavarovana z ustreznim zadrževalnim sistemom.

Vozniku so prepovedali nadaljnjo vožnjo in otroke predali staršem. Izdali so mu plačilni nalog za kazen v znesku 1290 evrov. V obeh primerih so sprožili tudi postopek zoper naročnika prevoza. Za omenjeni prekršek je predvidena globa v znesku več tisoč evrov, so dodali.

Policisti bodo s tovrstnim nadzori nadaljevali in se še naprej prizadevali za večjo prometno varnost otrok. Staršem tudi svetujejo, naj se prepričajo, kako je poskrbljeno za varnost njihovih otrok, preden jih nekomu zaupajo v varstvo. Ob sumu na kakršnekoli nepravilnosti pa naj o tem obvestijo policiste.

Kot so še zapisali na novomeški PU, so otroci med najbolj ogroženimi udeleženci cestnega prometa. Vozila za njihov skupinski prevoz morajo zato izpolnjevati več pogojev, stroga pravila pa veljajo tudi za njihove voznike.