Slovenija

Ljubljana dobro pripravljena tudi na agresivne angleške navijače

M.J.
13. 6. 2015, 08.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nedeljska kvalifikacijska tekma za Evropsko prvenstvo 2016 med Slovenijo in Anglijo je ta konec tedna v Ljubljano privabila številne navijače treh levov. Kot navajajo na Turizmu Ljubljana, naj bi jih prišlo med 5000 in 8000. Na angleške navijače so dobro pripravljeni turistični in gostinski ponudniki, pa tudi okoli 600 policistov.

Arhiv Svet24

Kot je za STA povedala direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek, se na tekmo pripravljajo že leto in pol. Izvedli so številne aktivnosti na angleškem trgu, med drugim so skupaj z enim od angleških društev navijačev, ki je podprto s stani angleške nogometne zveze, organizirali številna predavanja o Ljubljani in Sloveniji.

Okrepili so tudi delo na turističnem informacijskem centru, ki stoji na letališču Jožeta Pučnika. Kot je spomnila Stuškova, se v nedeljo v Ljubljani odvijata tudi kolesarski maraton Franja pa tudi Parada ponosa, ki sta prav tako mednarodni prireditvi. Kot je zagotovila, so se na vse tri dogodke dobro pripravili.

Za angleške navijače so v sodelovanju s hotelirji že vnaprej pripravili pakete, tako da bodo dobili vse informacije o tem, kaj se konec tedna dogaja v Ljubljani. Organizirali so še izlete po Ljubljani in po Sloveniji, saj je njihov cilj, da čim več navijačev na turističnem oddihu ostane dlje časa.

Stuškova je še povedala, da natančno število angleških gostov sicer ni znano, se pa govori, da jih bo za vikend v naši prestolnici med 5000 in 8000. V Slovenijo bodo prišli tudi z letališč sosednjih držav. Če bodo tja pripotovale organizirane skupine navijačev, pa jih bodo do Ljubljane pospremili slovenski policisti.

Reuters

Kot so za STA pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, za varnost ne bodo skrbeli le na dan tekme, temveč tudi danes in v ponedeljek. Kot so navedli, so pripravljeni na morebitne incidente, po podatkih tujih varnostnih organov pa so angleški navijači na zadnjih gostovanjih angleške reprezentance prekomerno uživali alkohol, nadlegovali domačine in kršili javni red. V soboto se bo sicer na ljubljanskih ulicah odvijala tudi Parada ponosa, policisti pa bodo skušali zagotoviti, da prireditev ne bo motena. Pri varovanju shoda bo sodelovalo okrog 140 policistov.

Tekma Slovenije in Anglije bo medtem varovana s približno 600 policisti različnih profilov. Kot so pojasnili na ljubljanski policijski upravi, bodo med njimi tudi t.i. policisti spoterji, slovenski in angleški. V Slovenijo bo namreč pripotovala tudi britanska policijska delegacija, spoterjev iz Velike Britanije bo sedem.

Da bo za varnost poskrbljeno so v petek zagotovili tudi na Nogometni zvezi Slovenije. Angleških navijačev bo na tekmi po njihovih navedbah okoli 2500, sicer pa se bo navijaška cona odprla že ob 15. uri.

Zaradi tekme bo v Ljubljani in okolici nekoliko spremenjen tudi prometni režim. Policisti sicer obiskovalcem svetujejo, naj se na vhodih na stadion držijo navodil varnostnikov, ki bodo tudi sicer s policisti zagotavljali varnost.

Priporočajo tudi, da se navijači na športno prireditev odpravijo pravočasno in da uporabijo javna prevozna sredstva. V kolikor se bodo ogleda udeležili z lastnim prevozom, naj vozila parkirajo samo na za to predvidenih mestih.

Ker bo v okolici športnega centra Stožice spremenjen prometni režim, policisti pozivajo vse udeležence v prometu, da upoštevajo začasno postavljeno signalizacijo.