Slovenija

SD bo vladi predlagal, da se prodajni postopek Telekoma konča

STA/J.P.
6. 6. 2015, 16.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predsednik SD Dejan Židan je v izjavi za medije pred nedeljsko sejo vlade o prodaji Telekoma Slovenije dejal, da bo SD vladi predlagal, da ugotovijo, da nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) iz dveh pomembnih razlogov ni podal soglasja k prodaji oziroma, da se vlada s tem seznani in da se prodajni postopek Telekoma konča.

Facebook

SD je poznan sklep nadzornega sveta SDH, ki ni dal soglasja k prodaji Telekoma Slovenije, je dejal Židan. Dodal je, da so se pri tem nadzorniki sklicevali na dva razloga. Prvi je zahteva po posebnih jamstvih, ki jih nadzorni svet ne more dati potencialnemu kupcu. "Teh jamstev ne moreta dati niti minister niti vlada. Po mnenju SD posebna jamstva, če se nekaj zgodi, da bo kupec dobil dodaten denar, potencialno lahko da državni zbor, a že to je vprašanje," meni Židan.

Nadzorniki SDH soglasja k prodaji niso dali, ker da je to strateškost kupca, kar je drugi razlog. Se pa pojavlja vprašanje, ali gradivo vlade, ki definira, kaj je strateški kupec, zavezuje prodajalca, je dejal Židan. Njemu je sicer poznano mnenje zakonodajnopravne službe vlade, ki pravi, da se tega mnenja ne da upoštevati, ker so osnova za odločanje v državnem zboru.

"In kupec, ki se sedaj omenja, v nobenem primeru ne more biti strateški, ampak je finančni sklad, ki vstopi, prestrukturira in proda po višji ceni," pojasnjuje Židan.

V SD po Židanovih besedah tudi opozarjajo na veliko težavo s ceno. Ta, o kateri se v medijih govori, je podobna vrednosti premoženja v tem trenutku brez prevzemne premijo, torej gre za likvidacijsko ceno, je prepričan Židan.