Slovenija

DTS ne bo predlagal Fišerjeve razrešitve

STA/J.P.
22. 5. 2015, 22.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Državnotožilski svet (DTS) je na današnji seji sklenil, da ne bo predlagal razrešitve generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, je za Radio Slovenija povedala predsednica sveta Alenka Mežnar. Kot je pojasnila, ugotovljena kršitev ni take narave in teže, da bi jim omogočile predlagati razrešitev.

STA

Ne ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ne dognanj drugih organov po njenih besedah niso uporabili kot pravno podlago za odločanje, ampak so se odločili, da bodo sami ugotavljali svoja dejstva.

KPK je v poročilu o nadzoru nad imenovanjem Škrleca ugotovila, da je generalni državni tožilec Zvonko Fišer pri imenovanju ravnal koruptivno, saj je s kršenjem zakonodaje Škrlecu omogočil nepremoženjsko korist.

Fišerjevo razrešitev so nekateri sicer zahtevali zaradi nepravilnosti, ki so jih pri imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega tožilstva odkrili nekateri organi.

KPK je v poročilu o nadzoru nad imenovanjem Škrleca ugotovila, da je generalni državni tožilec Zvonko Fišer pri imenovanju ravnal koruptivno, saj je s kršenjem zakonodaje Škrlecu omogočil nepremoženjsko korist.

Zaradi teh ugotovitev je pravosodni minister Goran Klemenčič od predsednice DTS Alenke Mežan zahteval pripravo poročila o kršitvah, ki naj bi jih storil Fišer. DTS je poročilo obravnaval v ponedeljek, vendar razprave še niso končali, nadaljevali so danes in sprejeli omenjeni sklep.

Prvi človek tožilstva odstop zaradi afere vztrajno zavrača, prepričan je, da se KPK uporablja za diskreditacije. Zoper poročilo je tudi vložil tožbo na upravno sodišče.