Svet

State Department začel z objavo elektronske pošte Clintonove

STA/J.P.
22. 5. 2015, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ameriško zunanje ministrstvo je danes objavilo več sto elektronskih sporočil z zasebnega računa elektronske pošte nekdanje državne sekretarke Hillary Clinton. Mnoga od njih se nanašajo na napad na ameriški konzulat v libijskem Bengaziju leta 2012. Objava sporočil, ki jih je skupno več deset tisoč, se bo nadaljevala v prihodnjih tednih.

Reuters

Elektronsko pošto Clintonove, ki bo sedaj dostopna javnosti, so pred tem posredovali odboru ameriškega kongresa. Gre za slabih 300 sporočil iz obdobja med januarjem 2011 in decembrom 2012, objavljena pa so na spletni strani State Departmenta.

Clintonova se mora zaradi uporabe zasebnega in ne vladnega strežnika ter naslova elektronske pošte v času, ko je bila zunanja ministrica, braniti že več mesecev. Še posebej odkar je aprila napovedala, da bo kandidirala za predsednico ZDA, jo republikanci zaradi tega ostro napadajo in ugibajo, kaj vse se je skrivalo za tem.

Clintonova trdi, da ničesar ne skriva in da je zasebni račun uporabljala le, ker je bilo to zanjo prikladneje. Svoje ravnanje je tudi obžalovala in je State Departmentu že decembra posredovala 30.000 "spornih" sporočil iz časa ministrovanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred dnevi je izrazila željo, da bi bila čim prej objavljena.

State Department in Clintonova sta sicer že dolgo pod drobnogledom kongresnega odbora, ki preiskuje napad na ameriški konzulat v Bengaziju, v katerem je bil med drugim ubit veleposlanik ZDA v Libiji Christopher Stevens. Na ta napad se tudi nanašajo številna od danes objavljenih sporočil.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf je pred objavo zatrdila, da objavljena elektronska sporočila "ne spreminjajo ključnih dejstev ali našega razumevanja dogodkov pred, med ali po teh napadih".

Ameriški časnik New York Times je pred objavo že pregledal del sporočil in poroča, da se zdi, da ta potrjujejo trditve Clintonove, da na svoj zasebni e-mail naslov ni prejemala zaupnih informacij.

Številna sporočila pričajo o zaskrbljenosti Clintonove po napadu v Bengaziju, še piše New York Times. Poleg tega ponujajo vpogled v zasebno življenje nekdanje zunanje ministrice in prve dame ZDA, na primer v to, kaj je rada poslušala na radiu, in v komplimente kolegov glede njenih fotografij, objavljenih v medijih, navedbe časnika povzema britanski BBC.