Slovenija

Nevarne shujšavalne tablete, ki so bile usodne za 21-letnico, lahko dostopne na spletu

Planet TV/G.G.
22. 4. 2015, 11.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prehranska dopolnila, ki vsebujejo snov imenovano dinitrofenol (DNP), so lahko dostopna na spletu. Prodajalci obljubljajo drastičen padec telesne teže, le redki pa omenijo, da so tablete zelo nevarne.

Miran Brvar iz UKC Ljubljana je za oddajo Danes povedal, da gre za snov, ki so jo odkrili že pred več kot sto leti, zaradi stranskih in neželenih učinkov pa so jo prenehali uporabljati.

Danes iz DNP-ja izdelujejo pesticide, barvila in celo eksploziv. Kljub temu ga nekaj podjetij spet prodaja kot prehransko dopolnilo, ki ga lahko kupimo kar na spletu. Ponekod so potrošniki opozorjeni, da je njegova prodaja za namen zaužitja prepovedana, toda neki omejitev ni. Okoli sto kapsul lahko brez problema kupimo za slabih sto evrov, so poročali v oddaji Danes.

In kako deluje DNP? Pospešuje presnovo v telesu in ustvarja vročino, ki topi maščobo. In tu tiči nevarnost. Ko telesna temperatura preveč naraste, lahko pride do t.i. vročinske kapi ter posledično do odpovedi več organov. In prav to se je zgodilo 21-letni Eloise Parry. DNP je kupila na spletu in zaužila osem kapsul. Dobila je visoko vročino, odpovedala so ji jetra, pljuča in na koncu še srce.