Slovenija

Sta odstop dveh članov SDS in zloraba identitet povezana?

Polona Krušec
13. 4. 2015, 21.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Odstop zakoncev, dveh članov stranke SDS iz Nove Gorice, v preteklih dneh je morda nakazal povezavo z lažnim zbiranjem podpisov za referendum o arhivih.

sta

Na začetku leta so goriški kriminalisti preiskovali dom šestinpetdesetletne domačinke in njenega moža, ki naj bi v okviru zbiranja podpisov za referendum zlorabljala osebne podatke in ponarejala. Zapletlo se je, ko je SDS podpisnikom pobude za referendum na dom poslala zahvalo. Nekateri prejemniki so bili nad pismi presenečeni, saj podpisa niso oddali. Prišlo je do zlorabe njihovih identitet, zato sta bila zakonca ovadena.

sta

Eva Irgl je bila glavna pobudnica referenduma.

Zakaj sta odstopila

Hišna preiskava pri članih stranke je sume, kot so povedali na Policijski upravi Nova Gorica, potrdila. Postopek teče. Medtem pa so se pojavile govorice, da je mogoče nedavni odstop dveh članov stranke SDS, Nives in Valterja Breščaka, povezan z lažnim zbiranjem referendumskih podpisov. V izjavi za javnost sta sama sicer povedala, da odstopata iz osebnih razlogov, ostalega ne želita komentirati. Od zakoncev naj bi bila osumljena le šestinpetdesetletnica. Ta naj bi podatke podpisnikov in podpise iz prejšnjih pobud hranila »na zalogo«.

Prek posrednika se nam je oglasil gospod, ki skriva svojo identiteto in razkriva globlja ozadja. »Povem vam, da to, kar se je zgodilo v Novi Gorici, ni izjema. Če menite, da je to osamljen primer, se krepko motite. Goriška je proti vsemu, kar se dogaja, mačji kašelj,« je sporočil.

Medel odziv politike

Celotna zgodba, ne le ugibanje, ali sta zakonca, ki sta odstopila, povezana z zlorabo identitet, je trenutno še precej ovita v tančice, saj se vsi vpleteni ogibajo komentiranju. Naj spomnimo, da je bila glavna pobudnica referenduma Eva Irgl iz SDS. Komentar v povezavi z zadnjimi informacijami, ali so odstopa članov in lažni podpisi povezani, iz strani stranke javnost še pričakuje.