Slovenija

Mama Mojca že štiri dni pogreša 3-letno hčerko Anno Marie

Žiga Kariž
2. 4. 2015, 12.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V ponedeljek so iz vrtca v spremstvu policistov PU Kranj odpeljali komaj triletno deklico Anno Marie. Mama Mojca Špiler Jenkins od takrat ne ve, kje je. Obstaja velika verjetnost, da jo je oče Arnold Jenkins že odpeljal v ZDA in da je ne bo več vrnil v Slovenijo.

Facebook, osebni arhiv

V ponedeljek zjutraj se je malo pred 10. uro pred enim izmed kranjskih vrtcev ustavilo policijsko vozilo. Tokrat ni šlo za preiskovanje kaznivega dejanja ali preiskavo kakega drugega delikta. Po nalogu slovenskega sodišča so skupaj s predstavnico CSD pomagali ameriškemu državljanu Arnoldu Jenkinsu iz vrtca – brez vednosti njene mame – odpeljati triletno Anno Marie. Vsaka sled za punčko se je od takrat izgubila.

Facebook, osebni arhiv

Mojca Špiler Jenkins je svojega moža Arnolda spoznala na Bledu. Preselila sta se v Ameriko, romantično vez sta hitro nadgradila s poroko in otrokom. A življenje v obljubljeni deželi se je za mlado Gorenjko hitro spremenilo. Kot nam je opisala, naj bi se kmalu začelo poniževanje nje, naše države, jezika in kulture, čustveno in finančno izsiljevanje ter zloraba alkohola. Z možem sta obiskovala tudi zakonsko posvetovalnico, a brez uspeha. Mojca se je morala večkrat zateči k sosedom, dvakrat je morala na njihovem domu posredovati celo policija.

Facebook, osebni arhiv

Obupana Mojca Špiler opisuje, kako so slovenski uradniki omogočili, da so ji vzeli hčer, za katero že štiri dni ne ve, kje je.

Da bi zaščitila svojo hčer, se je odpravila v Slovenijo. A Arnold njene odločitev ni sprejel mirno in je sprožil sodne postopke, da bi Anno Marie lahko vrnil v ZDA, in nato se je obrnilo kolesje sodstva v Sloveniji. Na prvi stopnji so Arnolda zavrnili, a njegovi odvetniki so se pritožili in uspeli. Sklicevali so se na Haško konvencijo o civilnopravnih vidikih mednarodne ugrabitve otrok, ki preprečuje, da bi eden od staršev brez dovoljenja drugega otroka odpeljal v tujo državo.

Vedno in v vseh postopkih, ki se o otrocih vodijo pred sodišči, je prvo in osnovno pravilo, da je treba gledati na pravice otroka. Zato tudi omenjena konvencija dopušča izjeme, in takrat ko je to koristno za otroka, dovoljuje, da starš, ki je otroka odpeljal v drugo državo, tega tudi obdrži.

A naša sodišča o tem niso razpravljala. Kot nam razloži Mojca, sodišča ni niti videla, čeprav so postopki trajali kar štiri mesece. Edina izjava, ki jo je podala, je bil enourni pogovor z delavko CSD Kranj Majo Breznik, a še to njeno izjavo so odvetniki uspeli izločiti iz dokaznega gradiva, prav tako tudi policijske zapisnike iz ZDA, s katerimi je dokazovala nasilje v družini. Sodišče tako plati zgodbe Mojce Špiler Jenkins ni niti slišalo, a kljub temu odločilo, kaj je najboljše za njenega otroka.

Facebook, osebni arhiv

Kot kaže, otrokom koristi, da jih v spremstvu policije sredi dneva odpeljejo brez vednosti mame. Špiler Jenkinsova zdaj upa, da je Anna še vedno v Sloveniji in da bo ustavno sodišče izdalo začasno odredbo, ki bo njenemu možu onemogočila, da bi otroka pred zaključkom vseh sodnih postopkov odpeljal čez lužo. Da je treba v primeru Anne odločati prednostno, je ustavno sodišče opozorila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je z zadevo v celoti seznanjena.

Medtem ji podatkov o tem, kje je njen otrok, ne zna dati nihče. Na PU Kranj pravijo, da so le pomagali pri izvršilnem postopku in da se je tu njihovo delo končalo. Enako informacijo smo dobili s CSD Kranj, kjer pravijo, da so Mojco ves čas poskušali prepričati, naj zadeve pravno reši v Ameriki. Na vprašanje, kje je Anna, odgovorijo: »Pri očetu.« Medtem ko smo se pogovarjali z Mojco, je ta ves čas neuspešno klicala svojega moža in preverjala facebook, da bi ugotovila, kje je. Govorila je tudi že s sosedi iz ZDA in izvedela, da se hčerka in mož na naslovu, kjer so živeli, še nista pojavila.

»Kje je moj otrok!? 48 ur brez enega klica ali novice. Kje je moja hči?«

Mojca trdi: »Če gre Anna Marie v ZDA, grem seveda za njo. A nato je edina možnost, da jo vrnem v Slovenijo, v prtljažniku avtomobila skozi Kanado ali Mehiko.« V to, da ji bodo ameriška sodišča v ločitvenem postopku dodelila skrbništvo, ne dvomi, a kot pojasni: »Tudi če imam skrbništvo, otroka brez dovoljenja očeta ne morem odpeljati iz države. In tega ne bom dobila nikoli.«