Slovenija

SDH lani z 58 milijoni evrov dobička

STA/G.G.
31. 3. 2015, 16.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovenski državni holding (SDH), v katerega se je aprila lani preoblikovala dotedanja Slovenska odškodninska družba, je v letu 2014 ustvaril skoraj 58,4 milijona evrov čistega dobička, potem ko je njegova predhodnica v letu 2013 končala z 48,4 milijona evrov izgube.

Thinkstock

SDH je imel na zadnji dan lanskega leta za nekaj več kot milijardo evrov premoženja, kar je podobno kot leto prej, je razvidno iz današnje objave na spletnih straneh Ljubljanske borze. Izguba iz poslovanja se je prepolovila na 7,5 milijona evrov.

Finančni prihodki od kupnin, dividend in obresti so lani dosegli 83,1 milijona evrov, kar je 70 odstotkov več kot leta 2013. V ta znesek so všteti prihodki od premoženja, ki je v lasti SDH, medtem ko se prihodki od premoženja v lasti države, s katerim SDH le upravlja, stekajo neposredno v državni proračun.

Na aktivnosti SDH je lani močno vplivala julijska odločitev tedanje vlade Alenke Bratušek, da pred skorajšnjimi parlamentarni volitvami začasno ustavi vse privatizacijske postopke. Tri tedne pozneje je vlada svoj sklep razveljavila, medtem pa je prišlo do prestavitve rokov pri nekaterih prodajnih aktivnostih.

Jeseni je SDH skupaj s še nekaterimi drugimi lastniki prodal naložbo v družbi Aerodrom Ljubljana. Od nemškega kupca, družbe Fraport, je za svoj delež prejel 15,9 milijona evrov kupnine, v državni proračun pa se je steklo 118,7 milijona evrov.

Med večjimi lanskimi prodajami je bila tudi naložba v družbi Letrika nemškemu Mahleju, od katere je SDH prejel 7,6 milijona evrov kupnine. Lani je SDH prejel tudi 13,8 milijona evrov kupnine od leta 2013 prodanega Heliosa.

V SDH trenutno vodijo kar nekaj postopkov prodaje, med drugim v Telekomu Slovenije, Cinkarni Celje, Žitu in NKBM. V letošnjem januarju je s še nekaterimi delničarji sklenil tudi sporazum o skupnem nastopu pri prodaji Adrie Airways.