Slovenija

Setnikar Cankarjeva končala ministrovanje, izobraževalni resor začasno Cerarju

STA/J.P.
13. 3. 2015, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Državni zbor se je na začetku današnje izredne seje, na kateri bo razpravljal o sanaciji bank, seznanil tudi z obvestilom predsednika vlade Mira Cerarja o odstopu ministrice za izobraževanje Stanke Setnikar Cankar. S tem ji je po nekaj manj kot pol leta tudi uradno prenehala ministrska funkcija, izobraževalni resor pa bo začasno vodil Cerar.

STA

Setnikar Cankarjeva je pred tednom dni Cerarju ponudila odstop, potem ko je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) objavila, da je v zadnjih 12 letih s honorarji zaslužila več kot 636.000 evrov. Cerar je v sredo poudaril, da pospešeno išče kandidata za ministra oz. ministrico, ki bo iz vrst SMC. Opravil je tudi že nekaj pogovor z morebitnimi kandidati.

Naslednika oz. naslednico Setnikar Cankarjeve čaka nedokončano delo pri uresničevanju koalicijske pogodbe. 

Cerar je sprejel ponujeni odstop na podlagi ocene Setnikar Cankarjeve, da bi lahko objava podatkov o njenih honorarjih obremenila delo vlade in ministrstva. Zdaj že nekdanja ministrica je na očitke odgovorila s trditvijo, da ni šlo za proračunska sredstva, temveč za denar, pridobljen na trgu. Zato razmišlja o tožbi KPK, ki je objavila njene zaslužke.

Setnikar Cankarjeva je v teh dneh tudi pojasnila, da je honorarje ob redni zaposlitvi v preteklosti prejela za svetovanje, pedagoško delo in projekte, s katerimi se je prijavljala na domače ali tuje razpise. Na KPK odstopa niso želeli komentirati, so pa zanikali, da gre pri objavi honorarjev za zlorabo osebnih podatkov.

Naslednika oz. naslednico Setnikar Cankarjeve čaka nedokončano delo pri uresničevanju koalicijske pogodbe. Odstopila je namreč ravno v času, ko je ministrstvo z visokošolskimi deležniki doseglo soglasje o nadaljevanju aktivnosti pri oblikovanju novega zakona o visokem šolstvu.

Prav tako novega ministra za izobraževanje, znanost in šport čaka nadaljevanje usklajevanj z deležniki glede novega krovnega zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti. Odgovoriti bo moral tudi na vprašanje, ali bi veljalo ta zakon združiti z visokošolskim.